Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 17. 13:30, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd

Műfalmászó versenyt rendeztek Balassagyarmaton

Műfalmászó versenyt rendeztek Balassagyarmaton

Nemrégiben került sor a XXI. Palóc Kupa nemzetközi műfalmászó versenyre Balassagyarmaton.

26 versenyző utazott el hozzánk, az ország távoli pontjairól is. A rendező Balassagyarmati Hegymászó Klubot Benus Adél, Benus Aliz, Kokavecz Máté, Kovács Eszter, Ferov Barnabás, Galcsik Zoltán és Vályi Gergő képviselték. Rajtuk kívül a GI Klub, a METEORA, a KLÉBI DSE, a Zerge Sziklamászó Egyesület, a Kőrösi Csoma Sándor DSE, és a Darvas SZDSE versenyzői mérették meg magukat.
Az ország különböző városaiban megrendezésre kerülő versenyeket látva az ember akaratlanul is összehasonlít. Miért más ez a verseny, tesszük fel a kérdést. Mindig azt válaszoltuk magunknak, hogy ez egy családias verseny. Ami igaz, de szinte minden versenyről elmondhatjuk ezt, a versenyzők, a szervezők, a hozzátartozók jól ismerik egymást, így minden versenyen érezhető, hogy a küzdelem mellett fontos, vagy fontosabb, hogy együtt legyenek a barátok, mászótársak, régi ismerősök. A sportág maga is különleges annyiban, hogy a versenyeken egymás ellen, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy egymás mellett küzdők a hétköznapokban mászótársak, akiknek a közös célja a hegy, a probléma leküzdése. Ezek után nehéz igazi ellenfelekké válni, csakis sporttársak küzdenek a falon, akik egymásnak őszintén szurkolnak.
Mégis van amiben különleges a versenyünk és ennek oka éppen a szűkös lehetőségeinkben keresendő. A nagy termekben, a nagy egyesületek kezelésében lévő széles, és magas mászófalakon egyszerre többen versengenek, így sokszor a verseny végén szembesül a versenyző azzal, hogy milyen eredményt ért el. Nálunk általában egyetlen versenyző küzd a falon. A társak, és szurkolók figyelmének középpontjában van, minden mozdulatát, a technikáját értő tekintetek vizsgálják. Itt a versenyző szinte színpadra lép. Teljesítményét mi nézők rögtön látjuk, a feladatot már teljesítő társai azonnal össze is hasonlíthatnak. Mivel kevesebb a teljesítendő utak száma, ezért hibázni sem lehet, minden mozdulatnak pontosnak kell lennie.
A falon a kevés utat Horváth Beni vezetésével nagy gonddal, napokig építik mászóink, elismerést kiváltva a versenyzőkből. Mi szervezők, klubtagok hetek óta szervezünk, napokig készülődünk a versenyre, hogy ott mindenki, a versenyzők, hozzátartozók, érdeklők jól érezzék magukat és szép emlékekkel távozzanak tőlünk és örömmel térjenek vissza évről évre.
A mostani verseny is színvonalas volt, az utak nagyon nehezek voltak, amint a versenyzők is remekül felkészültek, így minden mászást élmény volt nézni. Versenyzőink szépen teljesítettek. Ferov Barnabás a serdülő kategóriát megnyerte. Benus Adél a női nyílt, Vályi Gergő a gyermek, Galcsik Zoltán a férfi nyílt kategóriában lett második, és Adél egy harmadik helyet is szerzett a serdülők között. A dobogósok idén is egyedi készítésű bögrét és érmeket kaptak, de ezeken az egyedi díjakon túl – köszönhetően a mászótermek támogatásának – sikerült minden gyermek és serdülő versenyzőt és néhány felnőttet is belépőkkel, bérletekkel jutalmazni. Természetesen a Palóc Kupa sorsáról is szót kell ejteni. A nyílt férfi kategóriában az elmúl években összesen ötször győztes Burucs Bálint emelhette magasba idén, amint tavaly is. Ezzel sorozatban másodszor nyerte el, és ha jövőre is Ő áll a dobogó legfelső fokára, a szabályok szerint övé a kupa. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lesz XXIII. Palóc kupa 2016-ban. Készíttetünk egy újabb, megnyerhető trófeát.
Támogatóink jóvoltából enni, innivaló került az asztalokra és sikerült a hagyományainkhoz méltó versenyt rendezni. Azt gondoljuk, hogy ez egy patinás verseny, amelyet sokan visszatérően megtisztelnek, sokan felfedeznek és megszeretnek, és így ebben a formában van helye a magyar versenymászásban.

Eredmények:
Gyermek lány: 1.Riesing Eszter (METEORA) (ebben a kategóriában csak egy induló volt)
Gyermek fiú: 1.Tusnády Nimród (KLÉBI DSE), 2.Vályi Gergő (BGYHK), 3.Radics Attila (KLÉBI DSE), 4.Urr Ádám (GI KLUB), 5.Kokavecz Máté (BGYHK), 6.Nyerusai Zalán (GI KLUB)
Serdülő lány: 1.Rubint Blanka (METEORA), 2.Riesing Eszter (METEORA), 3.Benus Adél (BGYHK)
Serdülő fiú: 1.Ferov Barnabás (BGYHK), 2.Hodossy Dávid (METEORA), 3.Flóhr Bence (ZERGE SZSE)
Női nyílt: 1.Rubint Blanka (METEORA), 2.Benus Adél (BGYHK), 3.Riesing Eszter (METEORA)
Férfi nyílt: 1.Burucs Bálint (GI KLUB), 2.Gálcsik Zoltán (BGYHK), 3.Harsányi András (GI KLUB)

Ízkollázs
Palóc blog
Menetrendek
Képeslapküldő

Címkék: műfalmászó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.