Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2024. Július 25. 10:00, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI-ME MISKOLC

Felvételi - Őrzi népszerűségét a Miskolci Egyetem.

Felvételi - Őrzi népszerűségét a Miskolci Egyetem.

Őrzi népszerűségét a Miskolci Egyetem (ME), ahová idén összesen 3319 jelentkező nyert felvételt, közülük 2632-en magyar állami ösztöndíjas, 687-en önköltséges képzésen kezdhetik meg a tanulmányaikat

A tájékoztatás szerint a Műszaki Föld- és Környezettudományi Karon a legtöbb diák a műszaki földtudományi, valamint a környezetmérnöki képzésre jutott be, összesen 83-an. Az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar vegyészmérnöki képzésére 53-an kerültek be, az egyetem kazincbarcikai telephelyén 15 diák kezdheti meg tanulmányait.
Mint írták, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar idén összesen 761 hallgatót vett fel, a műszaki és az informatikai képzési területhez tartozó szakok közül a legtöbb diák villamosmérnöki képzésre került be.
Az Állam- és Jogtudományi Karra, melyen az alapszakok közül a legnépszerűbb a jogászképzés volt, míg, a kar mesterképzéseit tekintve kriminológia szakon kezdheti meg a legtöbb hallgató tanulmányait - közölték.

A Gazdaságtudományi Karra mintegy 600 diák nyert felvételt, de a gazdaságtudományi szakok mellett a sportszervező képzésre is rekordszámú leendő egyetemista nyert felvételt.
A tavalyi évben felvettek számát meghaladó létszámban vett fel jelentkezőket a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, összesen 652 diákot. Az előző évi létszámhoz képest duplájára, 137 személyre emelkedett mesterképzésben a pedagógusképzésre felvettek száma, emellett 55 diák kezdheti meg tanulmányait a terület alapképzésein is - olvasható a közleményben.

Az Egészségtudományi Karra mintegy 500 leendő első évfolyamos jutott be, az ápolás és betegellátás szak ápoló és gyógytornász szakirányán 227-en kezdhetik meg tanulmányaikat, de az orvosi diagnosztikai analitikus alapképzés is népszerű, ahová 73-an jutottak be.
Az idén először induló kortárs könnyűzene alapképzésre többszörös volt a túljelentkezés a Bartók Béla Zeneművészeti Karon, ahová több mint 150-en szerettek volna bejutni, közülük 29-et vettek fel. A kar pedagógusképzéseire 38-an jutottak be - írták.

Az ME állami ösztöndíjas alap és osztatlan képzései közül a három legnépszerűbb szakok a gyógypedagógia levelező, a jogász és az ápolás és betegellátás voltak, míg a mesterképzések között a kriminológia, az egészségügyi mérnöki és a négy féléves egészségügyi tanár levelező szakok voltak a legkeresettebbek. A közlemény szerint az idei pótfelvételi eljárásban az ME valamennyi kara hirdet meg képzéseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 14:49, csütörtök | Helyi

Bródy Sándor magyar író, drámaíró és publicista

161 éve született ezen a napon Bródy Sándor magyar író, drámaíró és publicista. Hatással volt többek között Ady Endrére, Móricz Zsigmondra, Krúdy Gyulára, Szomory Dezsőre és Molnár Ferencre is.

2024. Július 25. 11:00, csütörtök | Helyi

Felvételi - Mintegy 5600-an kerültek be a PTE-re.

A Pécsi Tudományegyetemre (PTE) mintegy 5600 hallgató került be az idei általános felvételi eljárásban, 2 százalékkal kevesebb, mint 2023-ban.

2024. Július 25. 08:46, csütörtök | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 25. 08:39, csütörtök | Helyi

Megkezdődött a 16. Campus Fesztivál Debrecenben.

Megnyitotta kapuit Magyarország egyik legnagyobb nyári kulturális eseménye a Campus Fesztivál Debrecenben.