Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2012. Július 06. 00:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Palóc búcsú Herencsényben

Palóc búcsú Herencsényben

A palóc nép összetartozásának erősítéséért hetedszer tartják meg szombaton a Palóc búcsút Herencsényben; az idei rendezvényt testvértelepülési találkozóval és falunappal is összekötik.

2005-ben állították fel a falu feletti Gyürki-hegyen a palócok 12 méter magas, acélból készült vigyázó keresztjét és azóta hetedszer imádkoznak majd azért, hogy a résztvevők megerősödjenek palócságukban, hitükben, gyökereikben. Szombaton délelőtt indul a búcsúsok menete a Gyürki-hegyre. A 2,9 kilométeres útvonalon a herencsényiek után egymást követik majd a falvakból érkezett szervezett csoportok, élükön a népviseletes lengyel, cseh, szlovák és horvát vendégekkel.
A palócok vigyázó keresztjénél Beer Miklós váci megyéspüspök celebrálja a szentmisét, a palócok a községükből vitt virágot vagy egy marék földet helyeznek el a keresztnél. Délután kulturális műsorok zajlanak a szabadtéri színpadon, este barátságos futballmérkőzéseket szerveznek a testvértelepülések csapataival.
A csehországi Podivin, a lengyel Szaflary, a szlovákiai Csáb és a horvátországi Haraszti küldöttségei már csütörtökön megérkeznek Herencsénybe, a civil szervezetek partnerségi okmányokat írnak majd alá.
Vasárnap rendezik a falunapot, amelyen reggeltől estig színpadi műsorok szórakoztatják a közönséget, lesz hagyományőrzés, könnyűzene, hastánc és diszkó is. A sportpályán a helyi és a testvérközségek népi ételeit készítik el.

Címkék: Palóc búcsú

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 08:15, szerda | Helyi

Tetőzik a hőség!!!

Egy legyengült hidegfront érhet el minket, emiatt egy árnyalattal mérséklődhet a forróság, de még 30 és 39 fok között alakulnak a maximumok.

2024. Július 17. 08:00, szerda | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Július 17. 06:53, szerda | Helyi

Meddig őrzik meg a klinikák, rendelők a leleteinket?

Évente 75 millió egészségügyi dokumentum keletkezik hazánkban. A betegek egészségügyi dokumentációit, így például a laborleleteket, ambuláns lapokat,

2024. Július 17. 05:39, szerda | Helyi

Mészöly Kálmán, a Vasas futballtörténelem legkiemelkedőbb alakja

83 esztendős lenne Mészöly Kálmán, a Vasas futballtörténelem legkiemelkedőbb alakja.