Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2024. Július 17. 08:15, szerda | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Tetőzik a hőség!!!

Tetőzik a hőség!!!

Egy legyengült hidegfront érhet el minket, emiatt egy árnyalattal mérséklődhet a forróság, de még 30 és 39 fok között alakulnak a maximumok.

Szerdán Északnyugaton lehet elviselhetőbb a meleg. Erős északias széllökések zivataroktól függetlenül is előfordulhatnak, főként a Dunántúlon, a megnövekvő gomolyfelhőkből pedig főként a középső és keleti tájakon alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar.

Csütörtökön is többfelé lesz élénk, északkeleten néhol erős az északias szél. A napos időben csupán a középső és keleti tájakon fordulhat elő néhol rövid zápor, zivatar. Kora reggel 18-24, napközben 29-36 fok várható.

Pénteken is hasonló maximumok várhatók, a kora reggeli hőmésékletben sem lesz lényeges változás. A napsütés lesz túlsúlyban, csapadék előfordulásának minimális az esélye. Az északi-északkeleti szél többfele lesz élénk, keleten, északkeleten néhol erős.

Hétvégén is marad a kánikula, a napsütést inkább csak fátyolfelhők szűrhetik, zápor, zivatar pedig csak kevés helyen fordulhat elő. A hajnalok kicsit üdébbek lesznek, napközben szombaton 29-35, vasárnap 30-36 fok jöhet. A hétvége első napján még az északi-északkeleti szél lesz többfelé élénk, vasárnap pedig a délies szél támadhat fel nyugaton, északnyugaton.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Lórom nincs
Útifű alacsony

Csalánfélék közepes
Libatopfélék alacsony
Kenderfélék alacsony
Parlagfű alacsony

Gombák magas


Hamarosan indulhat a parlagfű pollenszezon

Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyáreleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének.

A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben, még tüneteket nem okozó, alacsony koncentrációban.

Az előrejelzések alapján azonban július utolsó hétvégéjére a parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja több helyen elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a magas tartományban alakul, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony-közepes szinten van jelen.

A kültéri allergén gombák spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Szerdán bár hidegfront súrolja hazánkat, legfeljebb az északnyugaton on élők tapasztalhatnak hidegfront jellegű változásokat, így fejfájást és a vérnyomás csökkenését.

A legnagyobb megterhelést azonban továbbra is a hőség jelentheti a szervezet számára.

A nagy melegben jelentkezhet migrén, vérnyomás-ingadozás, valamint keringési problémák léphetnek fel.

Általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság, bágyadtság.

A többfelé trópusi éjszaka miatt az éjjel sem lesz pihentető.

Alvászavarok, álmatlanság alakulhat ki, emiatt kialvatlanok lehetünk.

Zápor, zivatar környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, és fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

Nagy lesz a napszúrás és a hőguta veszélye, ezért napközben lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon! 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Ha tehetjük, néhány órát töltsünk hűvösebb, légkondicionált helyen, hogy szervezetünk kicsit fellélegezhessen.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Szerdán az ország nagy részén száraz utakra, napos időre készülhetünk, de a középső és keleti tájakon elszórtan számítani kell záporoktól, zivataroktól vizessé, csúszóssá váló utakra, hirtelen lecsökkenő látótávolságra.

Zivatarok környezetében viharos lökések csökkenthetik a járművek menetstabilitását, de zivataroktól függetlenül is többfelé lesz élénk, a Dunántúlon helyenkémnt erős az északias szél.

A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

A nagy melegben tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk, emiatt mindenképp tartsunk nagyobb követési távolságot.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Továbbra is harmadfokú hőségriadó van érvényben.

Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 10:25, szerda | Helyi

Az idei júliusi hőhullám csúcsa

Az idei júliusi hőhullám csúcsa 12 fokkal haladja meg az elmúlt évtizedek átlagát. Júliusban erős és elhúzódó hőhullám sújtja Kelet-Európát és a Balkánt,

2024. Július 17. 08:38, szerda | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 17. 08:24, szerda | Helyi

Lakástűzzel indult a hét.

A betongyám felett eltört és veszélyesen megdőlt egy villanyoszlop,Tűz ütött ki egy családi házban,Kétszer adtak munkát a korábbi vihar során lehasadt faágak a Nógrád vármegyei tűzoltóknak.

2024. Július 17. 08:00, szerda | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.