Városlista
2024. július 30, kedd - Judit

Hírek

2014. November 11. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Megyei önkormányzati székhely ne csak megyeszékhelyen lehessen!

Megyei önkormányzati székhely ne csak megyeszékhelyen lehessen!

A fideszes Balla Mihály azt javasolja, hogy megyeszékhelyen kívüli település is lehessen megyei önkormányzat székhelye.

Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője és hat Fidesz-KDNP-s képviselőtársa múlt héten kezdeményezte az önkormányzati törvény módosítását egyebek mellett azért, hogy rögzítsék: megyei önkormányzatok székhelye csak megyeszékhelyen lehessen. Ezt szerintük mindenekelőtt a megyeszékhelyek történelmi, gazdasági és társadalmi jelentősége indokolja.
Megyei önkormányzati székhellyel kapcsolatos október 22-iki hír volt, hogy a Nógrád megyei önkormányzat úgy döntött, a megyeszékhelyről, Salgótarjánból Balassagyarmatra kerül át a testület székhelye.
A Nógrád megyei 2. számú, balassagyarmati központú egyéni választókerület parlamenti képviselője, a szintén fideszes Balla Mihály hétfőn benyújtott egy módosító indítványt, amellyel törölné Rogán Antalék törvényjavaslatából a megyei önkormányzatok székhelyére vonatkozó kikötést.
Indoklásában megemlítette, hogy a 2011-ben megalkotott önkormányzati törvény 2012 januárjától a megyei közgyűlések feladatkörét az eddigi intézményfenntartói szerepből stratégiaalkotó, a területfejlesztést és annak tervezését, koordinálását szolgáló funkcióvá változtatta.
A politikus hozzátette azt is, hogy "a megyei önkormányzatok legitimációját a megyeszékhelyen kívüli szavazatok biztosítják".
Így Balla Mihály szerint a megyei önkormányzatok az említett feladataikat a megyeszékhelyen kívüli településen is felelősséggel el tudják látni.
Hangsúlyozta egyúttal, hogy mindez nem érintené a megyeszékhely jogi, köz- és államigazgatási státuszát.

Vissza a kezdőlapra

Címkék: Ballla Mihály

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 30. 16:30, kedd | Helyi

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton.

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest.

2024. Július 30. 13:00, kedd | Helyi

Játék pisztollyal akart pénzt és cigarettát szerezni!

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya befejezte a nyomozást azzal a férfival szemben, aki a gyanú szerint februárban Mátraverebélyben egy fegyverutánzattal próbált kirabolni ismerősét.

2024. Július 30. 10:21, kedd | Helyi

Érem helyett büntetőpont.

A sebességmérő készülékek kezelői nem mentek szabadságra Nógrádban sem.

2024. Július 30. 09:00, kedd | Helyi

A hétvége eseményei.

Beomlott egy Szabadság úti lakatlan épület teteje,Letért az úttestről, az árokba hajtott, majd a tetejére borult egy személyautó,Távközlési oszlopnak ütközött egy gépkocsi,Kigyulladt egy szeméttároló műanyag konténer.