Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2014. December 11. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd

Komoly károkat okozott az erdőségekben a múlt heti ónos eső

Komoly károkat okozott az erdőségekben a múlt heti ónos eső

Az első adatok alapján tízezer hektár, azaz nagyságrendileg húszezer focipályányi területen okozott komoly károkat a múlt heti ónos eső erdőségeinkben.

Ezt nyilatkozta a Rádió Focusnak Lengyel László, az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati vezetője. Az erdészet azt javasolja, hogy a hétvégén még lehetőleg senki ne induljon a Börzsöny belsejébe túrázni, hiszen a legfelsőbb régiókban még csak most olvad a jég, lejjebb pedig az elgyengült fák és faágak esetleges kidőlése okozhat problémát. Időtöltésre egyelőre a hegylábi útvonalakat, turisztikai pontokat ajánlják, de az ünnepekre céljuk egy-egy frekventált turistaút biztonságosan látogathatóvá tétele. Lengyel László arról is beszélt, hogy miért okozott kivételes problémákat a jelenség.
Más jellegű volt ez az ónos eső, mint a korábban megszokott, hiszen nem elsősorban az ónos eső tapadt rá az ágakra, hiszen akkor a 300 méter alatti magasságokban is tapasztaltuk volna. Sokkal inkább egyfajta jégkiválás történt a párából, és emiatt van ez a tengerszintfeletti magassági határ - mintha meghúztak volna egy vonalat. Éppen emiatt a Cserhát nagy részét nem érintette a helyzet,a Naszályból jeleztek egy kevés ilyen magassági törést, de itt sem jellemző és nem markáns a probléma. Ugyanígy a Karancs - Medves vidékről is jeleztek a kollégák jegesedést és valamennyire jégtörést, elsősorban lombkorona-törést - ezen területeken azonban nem annyira kardinális a probléma, mint a Börzsönyben – foglalta össze Lengyel László.
A jelenség egyébiránt nem ismeretlen az erdészek előtt, hiszen a Börzsönyben 1978 és 2010 között összesen öt alkalommal volt hasonló időjárási helyzet, de ezek mértéke egyszer sem közelítette meg a mostanit. A közönségkapcsolati vezető „emberfeletti feladatnak" nevezte a tízezer hektárnyi terület kármentesítést és rehabilitálását.

Forrás: radiofocus.hu - Képünk illusztráció.

Címkék: erdőség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 31. 05:59, szerda | Helyi

4 európai város, ahol bevezették a 30-as sebességhatárt: itt nincs agyatlan száguldozás

Maximum 30 kilométer/órával lehet menni ezekben a városokban, mégsem bánják a lakosok. A nagyvárosi élethez ma még szinte hozzátartozik a tömeg, a zsúfoltság, az állandó hangzavar

2024. Július 30. 16:30, kedd | Helyi

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton.

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest.

2024. Július 30. 13:00, kedd | Helyi

Játék pisztollyal akart pénzt és cigarettát szerezni!

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya befejezte a nyomozást azzal a férfival szemben, aki a gyanú szerint februárban Mátraverebélyben egy fegyverutánzattal próbált kirabolni ismerősét.

2024. Július 30. 10:21, kedd | Helyi

Érem helyett büntetőpont.

A sebességmérő készülékek kezelői nem mentek szabadságra Nógrádban sem.