Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Július 19. 06:00, szerda | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ:VISKÁRDI PÉTER

Záporok, zivatarok, heves zivatarok jöhetnek szerdán!!!

Záporok, zivatarok, heves zivatarok jöhetnek szerdán!!!

Egy hullámzó hidegfront közelíti meg térségünket, így többfelé lehetnek záporok, zivatarok, helyenként heves zivatarok, amelyekhez jégeső, felhőszakadás társulhat.

Szerdán A nyugatias szél az ország északi felén többfelé megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések lehetnek. A csúcshőmérséklet 28 és 36 fok között alakulhat.

Csütörtökön sok lesz a napsütés, csupán északkeleten és délnyugaton fordulhat elő helyenként zápor, zivatar. Az északnyugati szelet többfelé élénk, erős lökések kísérhetik. Pár fokkal mérséklődik a hőség, 27-33 fokos maximumokra számíthatunk.

Pénteken a többórás napsütés mellett az ország északi, nyugati területei felett lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés és elszórtan záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A változó irányú szelet több helyen élénk, erős lökések kísérhetik. A nappali legmagasabb hőmérséklet 25-33 fok között alakul, délen, délkeleten lesz a legmelegebb.

Szombaton egy újabb front érintheti térségünket esőt, záporokat, zivatarokat, helyenként heves zivatarokat hozva. Utóbbiak szélerősödéssel járhatnak. Délután 23-31 fok között alakulhat a hőmérséklet. Vasárnapra előreláthatólag visszatér a napsütés és a száraz idő 28-31 fokos maximumokkal.

Orvosmeteorológia

Szerdán hullámzó front érkezik, helyenként a hidegfronti tünetek mellett a hőség okozta panaszok továbbra is jelentkezhetnek.

Megnövekszik a görcshajlam, fejfájás, migrén előfordulhat.

A melegben figyelmetlenebbek, dekoncentráltabbak lehetünk, különösen az idősek és szívbetegek körében vérnyomás-ingadozás, szédülés, rosszullét jelentkezhet.

Az éjszakák meglehetősen melegek, különösen a nagyvárosokban, emiatt alvászavarok, álmatlanság felléphet.

Mindenkit fokozottan fenyeget a napszúrás és hőguta veszélye.

10 és 16 óra között országszerte extrém erős lesz az UV-sugárzás, lehetőleg ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a tűző napon.

Védjük magunkat a napszúrástól fehér sapkával, szalmakalappal, valamint gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről! Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék közepes

Fenyőfélék alacsony
Csalánfélék magas
Lórom alacsony
Útifű közepes
Kenderfélék alacsony
Libatopfélék alacsony
Gombák extrém
Csalánfélék és pázsitfűfélék

A következő időszakban a pollenterhelés erősödésére számíthatunk.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte a magas, a pázsitfűféléké a közepes, néhol a magas tartományban alakulhat.

Közepes szinten lehet jelen az útifű, a lórom és a kenderfélék virágporának mennyisége.

A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte nagyon magas szintet érhet el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.

2024. Július 23. 08:26, kedd | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 23. 08:15, kedd | Helyi

Délután újra beindulnak a zivatarok.

Többórás napsütés mellett ismét megnövekszik a gomolyfelhőzet.

2024. Július 23. 08:00, kedd | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.