Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2024. Július 23. 08:15, kedd | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Délután újra beindulnak a zivatarok.

Délután újra beindulnak a zivatarok.

Többórás napsütés mellett ismét megnövekszik a gomolyfelhőzet.

Kedden Szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok a Dunától keletre, valamint északon, de délelőtt a Dunántúlon is előfordulhat egy-egy zápor, zivatar. Az északias szél többfelé élénk, erős, zivatarok környezetében viharos lehet. Hajnalban 15-22, délután 28-34 fok várható.

Szerdán fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják a napsütést. Szórványosan alakulhat ki eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szél élénk, erős lesz. Hajnalban 14-21 fok várható, délután pedig már 26-32 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Csütörtökön napos-gomolyfelhős időre számíthatunk. Záporok, zivatarok elszórtan keleten, északkeleten fordulhatnak elő. Élénk, erős marad az északnyugati szél. Napközben 24-29 fokot mérhetünk.

Pénteken is túlnyomóan napos lesz az időjárás, csak északkeleten fordulhat elő zápor, egy-egy zivatar. Az északias szél még többfelé megélénkül, keleten néhol megerősödik. A csúcshőmérséklet 25 és 31 fok között valószínű.

Hétvégére napos, többnyire száraz időjárás körvonalazódik. A szél legyengül. A maximumok többfelé emelkedhetnek 35 fok közelébe.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Lórom nincs
Útifű alacsony

Csalánfélék közepes
Libatopfélék alacsony
Kenderfélék alacsony
Parlagfű alacsony

Gombák extrém


Hamarosan indulhat a parlagfű pollenszezon

Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyáreleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének.

A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben, még tüneteket nem okozó, alacsony koncentrációban.

Az előrejelzések alapján azonban július utolsó hétvégéjére a parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony-közepes szinten van jelen, esetenként elérheti a magas szintet.

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Kedden sokfelé feltámad az északias szél, megkezdődik a hűvösebb levegő beáramlása, de kánikulára is lehet még készülni.

Fokozódhatnak a hidegfronti tünetek, görcsös panaszok, vérnyomás-ingadozás, fejfájás alakulhat ki.

Ez utóbbit a szeles időjárás tovább erősítheti.

Az Alföldön azonban még többfelé okozhat keringési problémákat, bágyadtságot, fáradékonyságot a kánikula.

A záporok, zivatarok környezetében pedig átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, és fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

10 és 16 óra között országszerte nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Kedden főként a Dunától keletre és északon találkozhatunk záporok, zivatarok áztatta vizes, csúszós útszakaszokkal, néhol hirtelen lecsökkenő látótávolsággal.

Az északias szél többfelé megélénkül, északnyugaton meg is erősödhet és zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos lökések, melyek lecsökkenthetik a járművek menetstabilitását.

A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

A meleg időben tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk, emiatt mindenképp tartsunk nagyobb követési távolságot! Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Hajnalban, reggel nyugaton helyenként pára-, sekély ködfoltok okozhatnak átmenetileg korlátozott látási viszonyokat.

Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.

2024. Július 23. 08:26, kedd | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 23. 08:00, kedd | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Július 22. 17:12, hétfő | Helyi

A legszerencsésebb repülőgépbaleset

41 éve,1983. 07. 23-án történt, a legszerencsésebbnek tartott repülőgépbaleset. Egy nagy utasszállító gép kényszerleszállást hajtott végre egy nézőkkel zsúfolt autóverseny helyszínén.