Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Május 24. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház

Új onkológiai központot adtak át a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban szerdán.

Új onkológiai központot adtak át a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban szerdán.

A legmodernebb gépekkel és technológiával felszerelt sugárterápiás centrum a Modern városok program keretében, 17,5 milliárd forintos kormányzati támogatással épült meg.

Az átadóünnepségen Takács Péter egészségügyi államtitkár a határ menti városban beszélt a magyar-szlovák egészségügyi együttműködésről.
Úgy fogalmazott, a betegellátás nem állhat meg az országhatárnál, ezért üdvözölte, hogy a salgótarjáni ünnepségen a zentai és a losonci kórházak képviselői is részt vettek, mert "teljes térségben kell gondolkodni, főleg, ha onkológiáról és sugárterápiáról beszélünk".
Elmondta, amint stabilizálódik a kormány Szlovákiában, felveszi a kapcsolatot a szlovák egészségügyi minisztériummal, hogy megpróbáljanak együttműködést életre hívni az Ipolyság, Besztercebánya, Párkány, Esztergom és Komárom környékén a határon átnyúló betegellátási programban. Hasonló közös program Ausztriával már működik - tette hozzá.
Takács Péter kitért arra, hogy a posztszocialista országok, köztük Magyarország mutatói nem jók az onkológiai halálozásban, de azt nézve, mennyi idő telik el a daganat felfedezése és a gyógyulás vagy a sajnálatosan bekövetkező halál között, nincs sok különbség például a holland és a magyar adatok között.
Mint mondta, a magyar betegek minden olyan onkológai, kemoterápiás és sugárterápiás lehetőséghez hozzáférnek, amihez akár a skandináv vagy a Benelux országok lakói. Ezért köszönetet mondott Kásler Miklósnak, aki az onkológiai intézet vezetőjeként, majd miniszterként gondoskodott ezek meghonosításáról.
Kásler Miklós, az emberi erőforrások volt minisztere és Bercsényi Lajos, a kórház korábbi főigazgatója - akinek vezetése alatt megkezdődött a beruházás - is ott volt az átadón.
Szabó Géza, a Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház főigazgatója Nógrád vármegye eddigi legnagyobb egészségügyi beruházásának nevezte az onkológiai centrumot, amelyben az elmúlt hetekben már megkezdődött a munka.
Ismertette: a négyemeletes központ közel 3500 négyzetméter alapterületű, amelyben a föld alatti szinten építették ki a sugárterápiás részleget, több helyen a két métert is meghaladó falvastagsággal. A gépészeti berendezések a harmadik emeleten kaptak helyet, és 104 férőhelyes parkoló is épült.
Balla Mihály, Nyugat-Nógrád fideszes országgyűlési képviselője fontos eredménynek nevezte, hogy a nógrádiak már helyben kaphatnak ilyen kezeléseket, mivel eddig Budapest valamelyik országos ellátóközpontjába kellett utazniuk.
Becsó Zsolt (Fidesz), a kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője az egészségügyet nevezte olyan területnek Nógrádban, amely minden kormánynál prioritást élvezett, így - jelezte - a térségben valamennyi ciklusban jelentős fejlesztések történhettek az elmúlt 30 évben.
Mint mondta, a Modern városok programban öt megyei jogú városban történnek egészségügyi beruházások, az onkológiai centrum pedig a kórház és Salgótarján presztízsét is növeli. Forrás:szöveg MTI

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.