Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2024. Július 26. 08:15, péntek | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Napos péntek.

Napos péntek.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő felhőkből csapadék sehol sem várható.

Pénteken A keleti és az északkeleti tájakon az északi-északnyugati, északnyugaton pedig a délies szél élénkül meg. Hajnalban 9 és 18 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet, de a vízpartokon enyhébb lehet a reggel. Délutánra 27 és 33 fok közé melegszik a levegő.

Szombaton napos, száraz időben lesz részünk, legfeljebb csak este sodródhat be a nyugati, északnyugati határhoz közeli tájakra egy-egy futó zápor, esetleg zivatar. A délies szél a Dunántúlon többfelé megélénkül, néhol megerősödik. Helyenként még friss lesz a hajnal. Sokfelé visszatér a kánikula, a csúcshőmérséklet 30 és 36 fok között alakul.

Vasárnap sok napsütésre számíthatunk az ország nagy részén, de délután északnyugatra és nyugatra futó záporok, zivatarok érkezhetnek egy közeledő hidegfront hatására, és ezeken a tájakon az északnyugatira forduló szél is megerősödik. Késő délutántól, kora estétől egyre nagyobb területen támadhat fel az északnyugatira, északira forduló szél. A legmelegebb órákban 32-38 fokra van kilátás.

Hétfőn a front hatására napos-gomolyfelhős időben lesz részünk, de számottevő csapadék sehol sem valószínű. Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 28 és 33 fok között alakulhat.

Kedden napos, száraz időre számíthatunk. A többfelé élénk, helyenként erős északnyugati szélben délutánra 28 és 33 fok közé melegedhet a levegő.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Útifű alacsony

Csalánfélék közepes
Libatopfélék alacsony
Kenderfélék alacsony
Parlagfű alacsony
Üröm alacsony

Gombák extrém


Elindult a parlagfű pollenszezonja

A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben, jellemzően még tüneteket nem okozó, alacsony koncentrációban, de néhol már regisztráltak közepes koncentrációt is.

Az előrejelzések alapján azonban július utolsó hétvégéjére a parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul.

A pázsitfűfélék, az útifű, a libatopfélék és a kenderfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja sokfelé alacsony, helyenként közepes szintet ér el.

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Pénteken front nem lesz felettünk, de nagy lesz a napi hőingás, emiatt vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, szédülés, rosszullét, szívpanaszok és migrén is jelentkezhet.

Hajnalban a hűvösebb tájakon élők körében felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok, illetve könnyebben megfázhatunk.

A frissebb, hűvösebb éjszakának köszönhetően pihentetőbb lehet az alvás.

10 és 16 óra között erős, nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Pénteken sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő felhőkből csapadék sehol sem várható, így mindenhol száraz utakkal találkozhatnak a közlekedők.

A keleti és az északkeleti tájakon az északi-északnyugati, északnyugaton pedig a délies szél élénkül meg, így ezeken a tájakon kissé romolhat a járművek menetstabilitása.

A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 26. 09:00, péntek | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 26. 08:21, péntek | Helyi

Szuper programokkal indult a 33. Tusványos!

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Erdély egyik legszebb táján, Tusnádfürdőn 34 programhelyszínen és rengeteg előadóval várja idén a résztvevőket!

2024. Július 26. 08:00, péntek | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Július 26. 06:39, péntek | Helyi

1869. november 17-én adták át a Szuezi-csatornát, a Föld egyik legfontosabb és legforgalmasabb vízi útját

Aktualitásunk, hogy Nasser egyiptomi elnök, 68 éve, 1956. 07. 26-án államosította. A szuezi földszoroson át a Földközi-tengert a Vörös-tengerrel összekötő csatorna ötlete már az ókorban felmerült.