Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2024. Július 25. 08:15, csütörtök | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Többórás napsütés elszórt záporokkal.

Többórás napsütés elszórt záporokkal.

Sok napsütésre számíthatunk, de keleten, északkeleten erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon elszórtan átmenetileg zápor, zivatar is kialakulhat.

Csütörtökön Sokfelé élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban 11 és 20 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet. Délutánra 25 és 31 fok közé melegszik a levegő.

Pénteken túlnyomóan napos idő várható, az időként megjelenő felhőkből számottevő csapadék sehol sem várható. Az északi-északnyugati szél elsősorban keleten lehet még élénk. A friss hajnali órákat követően délután 27-32 fokot mutathatnak a hőmérők.

Szombaton napos, csapadékmentes időben lesz részünk. A délies szél a Dunántúlon többfelé megélénkül, néhol megerősödik. Sokfelé visszatér a kánikula, a csúcshőmérséklet 30 és 35 fok között alakul.

Vasárnap is sok-sok napsütésre számíthatunk, legfeljebb az esti órákban sodródhat be egy-egy zivatar északnyugatra. Többfelé élénk, néhol erős lesz a délies szél. A legmelegebb órákban 32-37 fokra van kilátás.

Hétfőn egy hidegfront hatására napos-gomolyfelhős időben lesz részünk, de csak elszórtan alakulhat ki futó zápor, zivatar. Feltámad az északnyugatira, északira forduló szél. A legmagasabb hőmérséklet 27 és 35 fok között alakulhat, délkeleten lehet a legmelegebb.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Lórom nincs
Útifű alacsony

Csalánfélék közepes
Libatopfélék alacsony
Kenderfélék alacsony
Parlagfű alacsony

Gombák extrém


Elindult a parlagfű pollenszezonja

A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben, jellemzően még tüneteket nem okozó, alacsony koncentrációban, de néhol már regisztráltak közepes koncentrációt is.

Az előrejelzések alapján azonban július utolsó hétvégéjére a parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul.

A pázsitfűfélék, az útifű, a libatopfélék és a kenderfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja sokfelé alacsony, helyenként közepes szintet ér el.

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön időjárási front nem lesz felettünk, de a szeles idő miatt fejfájás, nyugtalanság, ingerlékenység egyaránt előfordulhat.

Nagyobb lesz a napi hőingás, ezért vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, szédülés, rosszullét, szívpanaszok és migrén is jelentkezhet.

Helyenként hűvös lesz a hajnal, emiatt átmenetileg felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok, illetve könnyebben meg is fázhatunk.

Frissebb, hűvösebb éjszakák jönnek, pihentetőbb lesz az alvás.

A záporok, zivatarok környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, és fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

10 és 16 óra között erős, sokfelé nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Csütörtökön elsősorban keleten és északkeleten alakulhatnak ki átmenetileg záporok, zivatarok, így ezeken a tájakon vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők.

Az intenzívebb gócokban hirtelen jelentősen lecsökkenhet a látótávolság, néhol akár vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést, valamint viharos széllökések ronthatják jelentős mértékben a járművek menetstabilitását.

Zivataroktól függetlenül is sokfelé élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél, mely szintén ronthatja az autók egyensúlyát.

A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 15:21, szombat | Helyi

Egyre népszerűbb az Airbnb – mit kell tudni, ha belevágnál? Jogi tanácsadás szállásadóknak!

Évről évre nő azoknak a külföldi turistáknak a száma, akik hazánkba látogatnak egy hosszabb vagy rövidebb vakáció erejéig. Sokan vannak, akik itt tartózkodásuk idejére

2024. Július 27. 14:53, szombat | Helyi

Így léphetsz fel ellene, ha az udvarodat filmezi a szomszéd kamerája

Egyre többen döntenek úgy, hogy kamerákkal védik az otthonukat, értékeiket. Azonban ezen felszerelések használatának is megvannak a szabályai, például a szomszéd udvarra nem láthat be az eszköz.

2024. Július 27. 12:00, szombat | Helyi

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton.

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest.

2024. Július 27. 09:00, szombat | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.