Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2024. Július 27. 14:53, szombat | Helyi
Forrás: divany/dr. Kajó Cecília/DIÓSI SZILVIA/web/zsuffa csaba

Így léphetsz fel ellene, ha az udvarodat filmezi a szomszéd kamerája

Így léphetsz fel ellene, ha az udvarodat filmezi a szomszéd kamerája

Egyre többen döntenek úgy, hogy kamerákkal védik az otthonukat, értékeiket. Azonban ezen felszerelések használatának is megvannak a szabályai, például a szomszéd udvarra nem láthat be az eszköz.

De mit lehet tenni, ha a szomszéd kamerája mégis minket figyel?

A kamerák üzemeltetése és a felvételek készítése számos személyiségi jogi, adatvédelmi és ˗kezelési kérdést vet fel. Persze, mindenkinek joga van a saját vagyonának, otthonának védelméről gondoskodni, de a szomszédot zavarhatja, ha a kamera az ő területéről is filmet készít, senki sem szereti, ha megfigyelik a mindennapokban. Mit lehet ebben a helyzetben tenni?

Az udvart filmezi a szomszéd kamerája
Egy megfelelően telepített és működtetett kamerarendszerrel biztonságban tudhatjuk ingatlanunkat, de ha véletlenül vagy direkt túlterjeszkedünk eredeti céljainko,n és másokat figyelünk meg vele, úgy jogszerűtlen adatkezelést folytatunk, és akár adatvédelmi bírságot is kaphatunk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól – mondja a téma szakértője, dr. Kajó Cecília jogász.

Minden egyes ingatlantulajdonosnak tartózkodnia kell minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédait szükségtelenül zavarja, vagy amellyel a jogaik gyakorlását veszélyezteti. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy a saját udvarán nyugodtan élje a magán- és családi életet, illetve a magánlakás sérthetetlensége alkotmányos alapjog.

A szomszéd kamerája nem veheti az udvarod és a közterületet sem - RichLegg / Getty Images Hungary

A személyes adatok védelméről az Alaptörvény VI. cikke az alábbiak szerint rendelkezik:
(1) Mindenkinek joga van ahhoz, hogy magán- és családi életét, otthonát, kapcsolattartását és jó hírnevét tiszteletben tartsák.
(2) Mindenkinek joga van személyes adatai védelméhez, valamint a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez.
(3) A személyes adatok védelméhez és a közérdekű adatok megismeréséhez való jog érvényesülését sarkalatos törvénnyel létrehozott, független hatóság ellenőrzi.

Vagyis ha a szomszéd úgy szerel fel kamerát, hogy annak a látószöge a te udvarodat is veszi, akkor igenis jogod van kérni, hogy ne filmezzen át hozzád.

Jogellenes megfigyelés
A magánépületekre és azok környékére felszerelt kamerák nem láthatnak rá más tulajdonában álló ingatlanra vagy annak részletére, illetve nyilvános közterületre. Vagyis a kamerát úgy kell beállítani, hogy az ne lásson rá a szomszéd házára és a ház előtti közterületre sem, vagy meg kell oldani ezeknek a területeknek a kitakarását – teszi hozzá a szakértő. Vagyis, ha valaki például a háza előtti parkolóban álló autóját akarja megfigyelni, akkor ezzel törvényt sért.

Jogsértés és a kamerafelvételek
A kamerákat általában azért helyezik fel, hogy elrettentő hatásuk legyen, valamint esetleg lopás vagy más jogsértés esetén bizonyítékként szolgáljanak. A videófelvétel valóban felhasználható bizonyítékként az ellen a személy ellen, aki konkrétan elkövette a jogsértést, például betört az otthonodba. Ilyen esetben az igazság kiderítése közérdek, amely megelőzi a magánérdek védelmét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy más ember magánéletét meg szabad figyelni, így a szomszédét sem.

Sőt, a szomszédod azzal is sérti a jogaid, ha csak úgy érzed, hogy megfigyelnek. A magánélet megsértését jelenti már az is, ha valaki úgy él, hogy attól tart, a saját udvarán a hozzájárulása nélkül más személy kép-, illetve hangfelvételt készíthet róla. Így jogsértő lehet akár az álkamera is, illetve a mozgásérzékelős kamera is, amely a szomszéd mozgását nem érzékelheti, mert a szomszéd kertje kívül esik a kamera hatókörén. A jogértés akkor is bekövetkezik, ha a kamera rossz minőségű felvételt készít, és nem vagy felismerhető a felvételeken.

A kamerát úgy kell beállítani, hogy ne vegye a szomszéd udvarát - fatihhoca / Getty Images Hungary

Mit lehet tenni?
Ha úgy érezzük, hogy szomszédunk a kamerarendszerét ránk irányította, a rendszer működőnek tűnik, vannak vezetékek, áramforrás, világít a kamera, vagy mozog, esetleg valamilyen konfliktusunk is volt már a múltban, úgy tőle mint adatkezelőtől tájékoztatást kérhetünk, hogy a rendszere rögzít-e személyes adatokat rólunk és a családunkról – magyarázza dr. Kajó Cecília. Ha 30 napon belül nem válaszol, akkor bejelentést tehetünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.

Ha a bíróság nekünk ad igazat, akkor eltávolíttathatjuk a szomszéd kameráját, még sérelemdíj megfizetésére is kötelezhetjük. Azonban ezekben a perekben szakértői megállapításra lehet szükség, ami sok esetben hosszadalmas és költséges.

Ezért sokkal egyszerűbb megbeszélni a szomszéddal a problémát, és megegyezni vele, csak azután fordulni a bírósághoz, ha ez lehetetlennek tűnik. A Birtokvédelmi kézikönyvet társszerzőként jegyző szakjogász szerint, ha bizonytalan vagy a témában, nyugodtan keress fel szakértőt, aki segíthet a bonyolultabb kérdésekben is

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 01. 08:18, vasárnap | Helyi

Másodfokú hőségriasztással indul az ősz!!!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt.

2024. Szeptember 01. 08:03, vasárnap | Helyi

Megúszható a traffipax bírság?

Bárkivel előfordulhat, aki rendszeresen autózik, hogy véletlenül éppen akkor gyorsít egy kicsit, amikor sebességmérő radar (traffipax) kerül az útjába. Ilyenkor gyakran rápillantunk a sebességmérőre és megriadunk,

2024. Szeptember 01. 07:38, vasárnap | Helyi

Indul a szeptemberi nyár!

Csak kevés felhő lesz az égen, eső nem valószínű, legfeljebb egy-egy heten alakulhat kis kisebb csapadékgóc.

2024. Augusztus 31. 21:32, szombat | Helyi

Kiszagolt csempészáru: vámosok akcióban, repülőtéri fogások (Ep. 314)

BUDAPEST LISZT FERENC NEMZETKÖZI REPÜLŐTÉR Akik előbb az utas szemét nézik, aztán a csomagját. Egy nap a repülőtéri vámosokkal és pénzügyőrökkel. A kockázatelemzés mindennek alapja.