Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2023. Május 27. 05:00, szombat | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ:BERENDI TIBOR

Nyárias, de kissé szeles hétvége jön!

Nyárias, de kissé szeles hétvége jön!

Hajnalban délnyugaton záporok, esetleg zivatarok indíthatják a napot.

Szombat A gomolyfelhős időben délután elsősorban a keleti, a délkeleti és a déli határ közelében alakulhatnak ki újabb záporok, zivatarok. Az északias szél sokfelé élénk, helyenként erős lesz. A csúcshőmérséklet 23 és 28 fok között alakulhat.

Vasárnap az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, majd délután délkeleten és délen erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon elszórt záporok, zivatarok kialakulhatnak. Többfelé élénk lehet az északkeleti szél, de zivatarokat erős, viharos lökések kísérhetik. Hajnalban 9-15, délután 23-28 fok várható.

Hétfőn megnövekszik a gomolyfelhőzet és több helyen készülhetünk záporokra, zivatarokra, nagyobb számban a déli területeken. Helyenként felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel kísért zivatarok is lehetnek. Az északkeleti szél mérsékelt, élénk lesz. Délután 22-27 fokot mérhetünk.

Kedden a többórás napsütés mellett szórványos záporok, zivatarok ismét kialakulhatnak. Élénk, erős lesz az északi szél, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. Délután 23-29 fok valószínű.

Szerdán már csak itt-ott lehet zápor, a napsütésé lesz a főszerep. Továbbra is élénk, erős lesz az északias szél. Napközben 23-28 fokra van kilátás.

Orvosmeteorológia

Szombaton is folytatódik a frontmentes időszak, de a fokozottan érzékenyeknél fejfájás, migrén, dekoncentráltság, fáradékonyság továbbra is jelentkezhet.

Zivatarok, záporok környezetében fülledtté, párássá válik a levegő, ami nehézlégzés, rosszullét kialakulásához vezethet, különösen az idősek és szívbetegek körében.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei is, így ők viharok idején lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

Az ország nagy részén sok lesz a napsütés, ami jó hatással lesz a hangulatra, közérzetre.

Érdemes sok időt tölteni a szabadban, de gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, az UV-sugárzás ugyanis 11 és 16 óra között országszerte elérheti az erős, nagyon erős fokozatot.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Tölgy alacsony
Pázsitfűfélék magas
Eperfafélék alacsony
Fenyőfélék közepes
Csalánfélék alacsony
Lórom alacsony
Útifű alacsony
Gombák alacsony
Pázsitfűfélék

A következő napokban magas pollenterhelésre kell számítani, egyszerre nagyon sokféle növény virágpora megtalálható most a levegőben.

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte eléri a magas, esetenként a nagyon magas szintet.

A fenyőfélék, csalánfélék virágpora országszerte az alacsony-közepes tartományban alakul.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Fotó: Berendi Tibor. Köszönjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 08:00, szombat | Helyi

Reggel pára, délután egy-egy zápor jöhet.

Napos-gomolyfelhős időre van kilátás. Északon helyenként futó zápor, zivatar kialakulhat.

2024. Május 17. 15:00, péntek | Helyi

Rossz matek: 2×72=2×39+2×4!!!

Jövet-menet gyorsan hajtott Dejtáron.

2024. Május 17. 12:00, péntek | Helyi

Pünkösd - A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények.

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.

2024. Május 17. 08:35, péntek | Helyi

Kövér László: a jövő a gyermekekben van.

A jövő a gyermekekben van, és nem a birodalmi érdekekért elesett hősi halottakban jelentette ki az Országgyűlés elnöke egy kormányzati támogatással megvalósult bölcsőde csütörtöki átadási ünnepségén, Pásztón.