Városlista
2023. június 8, csütörtök - Medárd

Hírek

2023. Május 27. 05:00, szombat | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ:BERENDI TIBOR

Nyárias, de kissé szeles hétvége jön!

Nyárias, de kissé szeles hétvége jön!

Hajnalban délnyugaton záporok, esetleg zivatarok indíthatják a napot.

Szombat A gomolyfelhős időben délután elsősorban a keleti, a délkeleti és a déli határ közelében alakulhatnak ki újabb záporok, zivatarok. Az északias szél sokfelé élénk, helyenként erős lesz. A csúcshőmérséklet 23 és 28 fok között alakulhat.

Vasárnap az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, majd délután délkeleten és délen erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon elszórt záporok, zivatarok kialakulhatnak. Többfelé élénk lehet az északkeleti szél, de zivatarokat erős, viharos lökések kísérhetik. Hajnalban 9-15, délután 23-28 fok várható.

Hétfőn megnövekszik a gomolyfelhőzet és több helyen készülhetünk záporokra, zivatarokra, nagyobb számban a déli területeken. Helyenként felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel kísért zivatarok is lehetnek. Az északkeleti szél mérsékelt, élénk lesz. Délután 22-27 fokot mérhetünk.

Kedden a többórás napsütés mellett szórványos záporok, zivatarok ismét kialakulhatnak. Élénk, erős lesz az északi szél, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. Délután 23-29 fok valószínű.

Szerdán már csak itt-ott lehet zápor, a napsütésé lesz a főszerep. Továbbra is élénk, erős lesz az északias szél. Napközben 23-28 fokra van kilátás.

Orvosmeteorológia

Szombaton is folytatódik a frontmentes időszak, de a fokozottan érzékenyeknél fejfájás, migrén, dekoncentráltság, fáradékonyság továbbra is jelentkezhet.

Zivatarok, záporok környezetében fülledtté, párássá válik a levegő, ami nehézlégzés, rosszullét kialakulásához vezethet, különösen az idősek és szívbetegek körében.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei is, így ők viharok idején lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

Az ország nagy részén sok lesz a napsütés, ami jó hatással lesz a hangulatra, közérzetre.

Érdemes sok időt tölteni a szabadban, de gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, az UV-sugárzás ugyanis 11 és 16 óra között országszerte elérheti az erős, nagyon erős fokozatot.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Tölgy alacsony
Pázsitfűfélék magas
Eperfafélék alacsony
Fenyőfélék közepes
Csalánfélék alacsony
Lórom alacsony
Útifű alacsony
Gombák alacsony
Pázsitfűfélék

A következő napokban magas pollenterhelésre kell számítani, egyszerre nagyon sokféle növény virágpora megtalálható most a levegőben.

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte eléri a magas, esetenként a nagyon magas szintet.

A fenyőfélék, csalánfélék virágpora országszerte az alacsony-közepes tartományban alakul.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Fotó: Berendi Tibor. Köszönjük.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 08. 02:46, csütörtök | Helyi

Fülledt idő záporokkal, zivatarokkal!

Medárd napján folytatódik a fülledt idő, a rövid napos időszakok mellett sokfelé kialakulhat akár ismétlődő jelleggel is zápor, zivatar.

2023. Június 07. 13:31, szerda | Helyi

Összefogás Palócország közbiztonságáért.

A Nógrád vármegyei rendőrfőkapitány is előadást tartott a Nemzeti Múzeumban megtartott konferencián.

2023. Június 07. 08:58, szerda | Helyi

Versenyautó-tesztelés miatt útlezárás lesz Nógrád vármegyében

Időszakos forgalomkorlátozásra kell számítani a Salgótarjánt és Ceredet összekötő közúton.

2023. Június 07. 08:45, szerda | Helyi

Mi indokolja?

Lehet arra ésszerű magyarázat, hogy egyes gépkocsivezetők Salgótarján belterületén jóval 100 km/h sebesség fölött közlekedjenek?