Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Július 28. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ:JUHÁSZ JÁCINT

Nyári idő, de elszórtan zápor kialakulhat.

Nyári idő, de elszórtan zápor kialakulhat.

Sok napsütésre számíthatunk.

Pénteken Időnként megnövekvő felhőkből a Dunántúl északi felén és északon helyenként előfordulhat egy-egy futó zápor, esetleg zivatar. Élénk, északon, északkeleten erős lökések kísérhetik a délnyugati szelet. Hajnalban 9 és 17, délután 27 és 32 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Szombaton napos-gomolyfelhős idő ígérkezik. Északnyugaton, északon és északkeleten helyenként zápor, zivatar átmeneti jelleggel kialakulhat. Több tájegységünkön élénk lehet a nyugati, illetve a délnyugati szél. A csúcshőmérséklet 28 és 34 fok között alakulhat.

Vasárnap gyakran takarhatják felhők a napot, és sokfelé kialakulhat eső, zápor, zivatar. Napközben egyre többfelé északnyugatira fordulhat a szél, melyet élénk, néhol erős lökések kísérhetnek. 23 és 34 fok között alakulhatnak a maximumok, keleten tarthat ki legtovább a kánikula.

Hétfőn és kedden változóan felhős-napos időre van kilátás. Eső, zápor kedd délutánig csak elszórtan fordulhat elő, majd kedden a délután második felétől nyugat felől egyre többfelé alakulhat ki eső, zápor, helyenként zivatar. Hétfőn többfelé élénk, néhol erős lehet az északnyugati szél, majd kedden a déliesre forduló szelet kísérhetik elsősorban a Dunántúlon élénk lökések. Délutánonként 25 és 31 fok közötti maximumokra van kilátás.

Orvosmeteorológia

Pénteken időjárási front nem lesz felettünk, de a nagy napi hőingás miatt az érzékenyek körében keringési panaszok és vérnyomásproblémák előfordulhatnak.

A hűvös hajnali, reggeli órákban felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok, illetve görcsös panaszok is jelentkezhetnek, amelyek napközben fokozatosan megszűnnek.

A nagy hőingás miatt nehéz nap vár az idősekre és a szívbetegekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést! A melegedés hatására napközben migrén, dekoncentráltság, fáradtság jelentkezhet.

A szelesebb tájakon élők körében fejfájás is előfordulhat.

A hajnali, kora reggeli órákban nagy lesz megfázásveszély, ezért ebben az időszakban ajánlott rétegesen öltözködni.

Zivatarok környezetében romolhat az asztmások állapota, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben! A többnyire napos idő ugyanakkor jó hatással lesz hangulatunkra, közérzetünkre.

10 és 16 óra között az UV-sugárzás nagyon erős fokozatot érhet el, ezért figyeljünk bőrünk fokozott védelmére! Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Csalánfélék közepes
Útifű alacsony
Kenderfélék alacsony
Libatopfélék alacsony
Üröm alacsony
Parlagfű alacsony
Gombák közepes
Erősödhet a pollenterhelés

A szárazabb, melegebb idő hatására újra erősödhet a pollenterhelés.

A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja még alacsony, de a következő napokban többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

A csalánfélék és a pázsitfűfélék pollenjei közepes szinten lehetnek jelen a levegőben.

Alacsony-közepes szinten lehet jelen az útifű és a kenderfélék virágporának mennyisége.

A kültéri allergén gombák spóraszáma helyenként a magas-nagyon magas szintet is elérheti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.

2024. Július 23. 08:26, kedd | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 23. 08:15, kedd | Helyi

Délután újra beindulnak a zivatarok.

Többórás napsütés mellett ismét megnövekszik a gomolyfelhőzet.

2024. Július 23. 08:00, kedd | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.