Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2013. December 10. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Nógrád megyében legalacsonyabb a telekár

Nógrád megyében legalacsonyabb a telekár

A magyarországi telekpiac területileg erősen koncentrált, minden negyedik telek Győr-Moson-Sopron és Pest megyében cserélt gazdát az elmúlt másfél évben. Nógrádban a legalacsonyabb a telekár.

Az OTP Jelzálogbank frissen megjelent Telek Értéktérkép elemzéséből kiderül, hogy az árak között jelentősek a különbségek, vidéken átlagosan 3600 forintot kellett szánni egy négyzetméter telek megvásárlására, míg Budapesten csaknem 28 ezer forint volt az átlag.
A családi házak építésére alkalmas földterületek forgalmát elemző, az MTI-hez pénteken eljuttatott összefoglaló szerint Budapest és a nagyvárosok forgalmi részaránya nagyjából változatlan maradt. A forgalom csaknem 60 százalékát adó községek részesedése ugyanakkor a kisebb városok rovására fokozatosan nő.
Ennek alapja a családi házak iránti kereslet általános visszaesése lehet. A községekben viszont alacsony a lakáskínálat, így ott továbbra is az önálló házak jelentik az ingatlanforgalom túlnyomó részét, és ez a telekforgalomra is kihat - idézi a közlemény Valkó Dávidot, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzőjét.
Az elemzés szerint lassult a magyarországi telekpiac forgalomcsökkenése, míg 2008 és 2010 között csaknem kétötödével csökkent az adásvételek száma, 2010 és 2012 között már csak 10 százalékkal szűkült a piac.
Csak Somogy megyében nőtt a forgalom, ahol a 2007-ben meghosszabbított autópálya növelte a környező, elsősorban a Balaton déli partján fekvő települések vonzerejét.
Az árakat vizsgálva a megyei sorrendet Pest vezeti négyzetméterenként 6330 fointos átlaggal. A sor végén Nógrád megye áll, egyedüliként ezer forint alatti fajlagos árral, itt ugyanis átlagosan 740 forintba került egy négyzetméter a 2012-13-as adatok szerint.
A vidéki átlagos telekár 3,7 millió, míg Budapesten 31 millió forint volt az elmúlt bő másfél évben.
A járási szintet vizsgálva a legmagasabb árkategóriába a fővárosi kerületek mellett nyolc Pest megyei járás került. Emellett a szegedi, debreceni, balatonalmádi, balatonfüredi, győri, mosonmagyaróvári és egri járások átlagára haladja meg az 5500 forintot négyzetméterenként.
A megyeszékhelyek telekárait összevetve az elmúlt bő másfél évben Veszprém bizonyult a legdrágábbnak, 12,5 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. Ezután alig lemaradva Győr következik, majd Szeged 11,5 ezer forintos fajlagos átlagértékkel. A lista végén Békéscsaba, illetve bőven kétezer forint alatti átlagos négyzetméterárral Salgótarján áll - közölte az OTP Jelzálogbank.

Címkék: telekár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 09:00, szerda | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 24. 08:29, szerda | Helyi

Tusványos - Elkezdődött a koncertprogram a 33. Tusványoson.

A Blahalouisiana koncertjével kedd este megkezdődött a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismert nevén Tusványos.

2024. Július 24. 08:15, szerda | Helyi

Hidegfront záporral, zivatarral!

Egy hidegfront hatására fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják a napsütést.

2024. Július 24. 08:00, szerda | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.