Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2024. Július 24. 08:15, szerda | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Hidegfront záporral, zivatarral!

Hidegfront záporral, zivatarral!

Egy hidegfront hatására fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják a napsütést.

Szerdán Az ország nagy részén csak elszórtan, keleten viszont többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. Az északnyugati szél élénk, főként a Dunántúlon erős, zivatarok környezetében viharos lesz. Hajnalban 15-21 fok várható, délután pedig 26 és 31 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön sok napsütés várható, keleten, északkeleten lesz erősebb a gomolyfelhő-képződés, és arrafelé elszórtan zápor, zivatar még kialakulhat. Még szeles marad az idő. Kora reggel 11-19, napközben 24-30 fokot mérhetünk.

Pénteken túlnyomóan napos idő várható, keleten, északkeleten lehet időnként több gomolyfelhő az égen, de csak néhol fordulhat elő jelentéktelen futó zápor. Az északias szél keleten még élénk lehet. A friss hajnali órákat követően délutánra 26-31 fok közé melegszik a levegő.

Hétvégén országszerte felhőtlen, napos időben bízhatunk, a déliesre forduló áramlással ismét egyre melegebb légtömegek érkeznek: szombaton 29-34, vasárnap már 32-36 fokra készülhetünk a legmelegebb délutáni órákban. A délies szél nyugaton, északnyugaton többfelé élénk, Sopron és a Fertő-tó környékén helyenként erős lesz.

Pollenjelentés


Pázsitfűfélék alacsony
Lórom nincs
Útifű alacsony

Csalánfélék közepes
Libatopfélék alacsony
Kenderfélék alacsony
Parlagfű alacsony

Gombák extrém


Hamarosan indulhat a parlagfű pollenszezon

Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyáreleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének.

A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben, még tüneteket nem okozó, alacsony koncentrációban.

Az előrejelzések alapján azonban július utolsó hétvégéjére a parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony-közepes szinten van jelen, esetenként elérheti a magas szintet.

A libatopfélék, a kenderfélék, a lórom, valamint az üröm virágporának mennyisége országosan alacsony, helyenként elérheti a közepes szintet.

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Szerdán egy hidegfront érkezik, pár napra megtöri a hőséget.

Ez mindenképp kedvezőleg hat a szervezetünkre, frissebb, hűvösebb éjszakák jönnek, pihentetőbb lesz az alvás.

Holnap a front hatására azonban többeknél jelentkezhet fejfájás, vérnyomás-ingadozás, felerősödhetnek a görcsös panaszok, a szelesebb tájakon pedig ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetünk.

A záporok, zivatarok környezetében pedig átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, és fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

10 és 16 óra között a napos időszakokban erős, sokfelé nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Szerdán keleten többfelé, máshol helyenként találkozhatunk záporok, zivatarok következtében vizes, csúszós útszakaszokkal.

Az intenzívebb gócokban vízátfolyások nehezíthetik a közlekedést, helyenként hirtelen lecsökkenhet a látótávolság, valamint viharos széllökések ronthatják jelentős mértékben a járművek menetstabilitását.

Zivataroktól függetlenül is egyre többfelé feltámad az északnyugati szél, erősebb széllökések a Dunántúlon várhatók.

A napos tájakon és időszakokban érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 09:00, szerda | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 24. 08:29, szerda | Helyi

Tusványos - Elkezdődött a koncertprogram a 33. Tusványoson.

A Blahalouisiana koncertjével kedd este megkezdődött a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismert nevén Tusványos.

2024. Július 24. 08:00, szerda | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta