Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2013. Március 05. 15:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Nem adta fel olimpiai álmait a salgótarjáni sífutó

Nem adta fel olimpiai álmait a salgótarjáni sífutó

A salgótarjáni Papp Ildikó helytállt az olaszországi sífutó világbajnokságon, és életben tartotta olimpiai álmait. Hazaérkezése után értékelte szereplését.

A Nord Sport KSE versenyzője már bő egy esztendeje tudatosan dolgozik azért, hogy kivívja a jogot arra, hogy ő képviselje Magyarországot a 2014-es téli olimpián, Szocsiban. A kétévnyi felkészülés, edzőtáborozás, kvalifikációs versenyzés legfontosabb állomása volt a világbajnokság, melyet Val di Fiemmében rendeztek meg. A tökéletesen előkészített pályák mellett ezrek szorítottak honfitársaikért.
Ildikó már az első nap lécet csatolt, az öt kilométeres szabadstílusú verseny tétje a 10 kilométeres futam kvalifikációja volt, illetve ezen a versenyen dőlt el az is, hogy ki alkothatja a pár nappal később esedékes váltót. A salgótarjáni önkormányzat jelentős támogatásával szponzorált sportoló végül a 44 induló között a 17. lett, így nem sikerült a kvalifikáció a 10 kilométerre, de fő célját teljesítette, hisz a négy magyar közt a második helyet szerezte meg.
- Nagyon készültem az első napra, ez a fő versenyszámom, ez is számít az olimpiai kvalifikációba, és ez volt a csapatsprint válogatója – mesélte lapunknak. – Tökéletes olasz idő volt, napsütés és igazán remek pálya fogadott, ami fizikálisan elég nehéznek bizonyult. Nagyon jó volt a hangulat, rengeteg néző szurkolt, köztük a szüleimmel és a párommal, akiknek nagyon sokat köszönhetek. Tényleg felemelő érzés volt itt versenyezni, és örültem, hogy a mezőny első felében végeztem.
Másnap a sprint futamon is rajthoz állt Ildikó, a gyengébbik számában a harmadik legjobb magyarként teljesítette az 1,2 kilométeres távot, de mint elmondta, nem erre kellett készülnie, hisz nem ez a fő száma. Az első napi versenynek köszönhetően – az olimpiai kvótát biatlonban (is?) megcélzó – Szőcs Emőkével alkotta a magyar váltót, ahol háromszor 1200 méter várt mindkettőjükre, a duó végül a 23. helyen zárt.
- A pályára este 20-30 centi friss hó esett, ami kicsit megnehezítette a sífutást. A dánokat és letteket vertük meg, elég sok különbséggel. Jó érzés, hogy én jutottam be erre a váltóba. Emőke nagyon jó csapattárs volt, minden váltás jól sikerült, ebben az erős mezőnyben már az nagy dolog volt, hogy ott lehettünk. Nagyon nehéz versenyszám, talán nehezebb, mint az öt kilométer.
- Összességében hogyan értékeled a vb-szereplésedet?
- A fő célom ezen a világbajnokságon igazából az volt, hogy az öt kilométeres versenyszám után a váltóba kerüljek, hiszen női magyar sprintváltó még soha nem szerepelt világbajnokságon. A következő célunk volt, hogy a váltóversenyben bent tudjunk maradni, és ez is sikerült. Ha egy versenyszámot nem tervezek, se fizikailag se lelkileg nem készülök rá, az nem megy úgy, ahogy szeretném. De a sprintet leszámítva én körülbelül ilyen eredményre számítottam. Egyelőre a sífutó keretből én állok a legközelebb a kvalifikációhoz, de úgy néz ki, mostantól a sprint versenyekre is rá kell majd állnunk.
- 2014. január 19-én zárul az olimpiai kvalifikáció. Mi a következő pár hónap programja?
- Három FIS verseny is vár rám a környező országokban, valamennyi beleszámít az olimpiai kvalifikációba. Ezeken még hajtani kell, hogy a márciusi FIS pontlistán is a kétszáz pontos átlagon belül legyek. Áprilisban befejeződnek a versenyek, utána jön egy rövidke kis aktív pihenő, aztán alapozás a következő télre.

A salgótarjáni eredményei. 5 km kvalifikáció, szabadstílus (44 induló): 17. Papp Ildikó 15:25,4 perc (2:04,1 perc hátrány). 1,2 km sprint, klasszikus (101): 87. Papp Ildikó 4:26,38. 6×1,2 km-es váltó (25): 23. Magyarország (Szőcs Emőke, Papp Ildikó) 24:02,58 (2:38,34 perc hátrány).

Forrás: nogradsport.wordpress.com

Címkék: sífutás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 16:00, péntek | Helyi

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál.

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő. A biztonságos, szigorú feltételeknek megfelelő működtetés minden ipari üzemmel szemben e

2024. Július 19. 12:00, péntek | Helyi

Vesztére másodszor is visszatért a hívatlan vendég.

Folyamatos pénzzavarban volt az a 37 éves férfi, aki kétszer tért vissza lopni ugyanabba a salgótarjáni ingatlanba, de a háziak mindkétszer rajtakapták.

2024. Július 19. 11:30, péntek | Helyi

Egy bűncselekmény-sorozat vége!!!

Körözés alapján július 17-én fogták el munkatársaink azt a férfit, aki Salgótarjánban és a környező településeken több lopást és gépkocsifeltörést követett el.

2024. Július 19. 08:44, péntek | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.