Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Július 16. 08:25, kedd | Helyi
Forrás: MTI-PALÓC MÚZEUM BALASSAGYARMAT

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

A Szent Anna tiszteletére rendezett búcsút palóc vendégség követi majd vasárnap - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma hétfőn az MTI-t. Pénteken a Palóc Múzeum Szabadtéri Gyűjteményébe várják a gyerekeket, akik a Magyar Népmese Színház Az aranyszőrű bárány című interaktív mesejátékát láthatják, majd a város Jánossy Képtárában Mohos Zsófia fotográfus Fényfonó című kiállítását nyitja meg Szarka Klára fotótörténész.


A Civitas Fortissima téren este a Tárkány Művek ad világzenei koncertet.
Szombaton Folk Udvarrá alakul a Palóc Múzeum szabadtéri gyűjteménye, itt kap helyet a Paprika Jancsi című vásári bábjáték, azaz Barta Tóni Bábszínháza.
A múzeumi káponkánál 19:30-kor kezdődik a Szent Anna ájtatosság. A Civitas Fortissima téren 17 órától palóc ízek utcája, vásári kavalkád, mesterségek műhelye várja a látogatókat, Palócország meghívott falvai: Dejtár, Diósjenő, Drégelypalánk, Herencsény, Hévízgyörk, Hollókő, Ipolybalog, Mohora, Nógrád, Rimóc, Vanyarc, a tiszteletbeli vendég Szanda község lesz.
Műsort ad Konrád Viktor dudás, a színpadra lépnek Nógrád vármegye néptáncosai és népzenészei, este megválasztják Szent Anna szépeit, a hagyományos rendezvényen palóc lányok és asszonyok viseletei vetélkednek.

A napot a Góbé Zenekar nagykoncertje zárja.
A vasárnapi palóc búcsúra a Római Katolikus Főplébánia Templom előtt lesz a gyülekező, 10 órakor indul a búcsújáró népviseletes menet a palóc ligetbe. Útközben imádságot tartanak a Palóc Múzeum szabadtéri gyűjteményében található szandai káponkánál.
Az ünnepi szentmise 10:30-kor kezdődik a Szabadtéri Színpadon, a szertartást Pál József temesvári megyéspüspök és Turai János kanonok, plébános végzi. Közreműködik a Rimóci Rezes Banda, a balassagyarmati Szent Felicián Kórus Unterwéger J. Zsolt karnagy vezényletével, az ipolybalogi Lőrincz Sarolta Aranka, valamint a történelmi Nógrád vármegye hagyományőrzői.
A szertartást követően palóc vendégséget rendeznek a palóc ligetben, a palóc falvak vendégasztalainak vetélkedésére várják a búcsú résztvevőit is.
Az idei palóc búcsú és folkfesztivál rendezői a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központ és Palóc Múzeum.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.

2024. Július 16. 09:00, kedd | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 16. 08:39, kedd | Helyi

Rétvári Bence: jól indult a járóbeteg-időpontfoglalás az Egészségablak alkalmazásban.

Az indulás óta napi csaknem ötszáz időpontot foglaltak a betegek az Egészségablak mobilalkalmazással a járóbeteg-szakrendelőkben.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

Tetőzik a hőség!

33-41 fokos forróság várható, a napsütés mellett szórványosan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására.