Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Július 20. 06:21, csütörtök | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/PAJERSZKI ATTILA

Napos idő legfeljebb kevés záporral, zivatarral!

Napos idő legfeljebb kevés záporral, zivatarral!

Sok lesz a napsütés, csupán északkeleten és néhol nyugaton, délnyugaton fordulhat elő zápor, zivatar.

Csütörtökön Az északnyugati szelet többfelé élénk, erős lökések kísérhetik. Pár fokkal mérséklődik a hőség, 27-33 fokos maximumokra számíthatunk.

Pénteken nyugaton és északon lesz több felhő, máshol a többórás napsütést követően délutántól egy újabb hidegfront hatására növekedhet meg nyugat felől erősebben a felhőzet. Eleinte nyugaton és északon lehet csapadék, majd délutántól nyugat felől egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok, helyenként heves zivatarok. A délkeleti-déli, majd északira forduló szél a Dunántúlon megélénkül, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések lehetnek. Nagy lehet a hőmérsékleti kontraszt: az ország északi-északnyugati felén 22-26, déli-délkeleti felén 27-33 fokot mérhetünk a délutáni órákban.

Szombaton eleinte napos idő várható, majd délután nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok. A szél zivatarok idején feltámad, erős, viharos lehet. A maximumok 27 és 31 fok között alakulhatnak.

Vasárnap napos idő várható, lrgfeljebb északkeleten alakulhat ki egy-egy kisebb zápor. A délies szél északnyugaton élénk lehet, másutt mérsékelt lesz. Délutánra 28-32 fokig melegedhet a levegő.

Orvosmeteorológia

Csütörtökre elvonul a front, pár fokot mérséklődik a hőség.

A gyenge lehűlés a különösen érzékenyeknél fejfájást, migrént, tompaságot okozhat.

Sok lesz a napsütés, 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lehet az UV-sugárzás, lehetőleg ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a tűző napon.

Védjük magunkat a napszúrástól fehér sapkával, szalmakalappal, valamint gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről! Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék közepes
Csalánfélék magas

Útifű alacsony
Kenderfélék alacsony
Libatopfélék alacsony
Üröm nincs
Parlagfű nincs
Gombák extrém
Csalánfélék és pázsitfűfélék

A következő időszakban a pollenterhelés magas marad.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte a magas, a pázsitfűféléké a közepes, néhol a magas tartományban alakulhat.

Közepes szinten lehet jelen az útifű, a lórom és a kenderfélék virágporának mennyisége.

Néhol már megjelentek a levegőben a parlagfű és az üröm pollenszemei, koncentrációjuk még alacsony.

A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte nagyon magas szintet érhet el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.

2024. Július 23. 08:26, kedd | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 23. 08:15, kedd | Helyi

Délután újra beindulnak a zivatarok.

Többórás napsütés mellett ismét megnövekszik a gomolyfelhőzet.

2024. Július 23. 08:00, kedd | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.