Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2014. Június 25. 07:30, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Magos Dezsőre emlékeztek Balassagyarmaton

Magos Dezsőre emlékeztek Balassagyarmaton

Emléktáblát avattak vasárnap Balassagyarmaton. A táblával az Ipoly-parti város önkormányzata Magos (Munk) Dezső, balassagyarmati építész, tervező kivitelezőnek állít emléket.

Magos Dezső a két világháború közötti időszakban számos magyar honvédségi objektumot épített, a nevéhez fűződik például a rétsági és a pétervásárai laktanya, de ő tervezte a kárpátaljai védvonal Kőrösmező és környéki hadi erődítményeit is. Munkásai iránti szociális érzékenysége, bőkezű anyagi támogatásai miatt városszerte köztiszteletben állt. Az építési nagyvállalkozót 1944-ben annak ellenére deportálták, hogy korábban kikeresztelkedett, védettséget élvezett, és szabadon élhetett. 1944. június 10-én a bevagonírozásra váró gyarmati zsidó közösség tagjai közé toloncolták. Aszódra érve öngyilkosságot követett el. Emléktábláját egykori balassagyarmati lakóházánál, a Szent Imre utca 10. szám, alatt avatták.

Forrás: radiofocus.hu

Címkék: Magos Dezső

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 28. 10:00, vasárnap | Helyi

Elsőbálozó balatonfüredi lány lett az Anna-bál szépe.

Elsőbálozó balatonfüredi lány, Soós Kriszta Szonja lett a 199. Anna-bál szépe, első udvarhölgye a fővárosi Mihály Angelika, a második udvarhölgye a szintén budapesti Bundschuh Jázmin lett.

2024. Július 28. 09:29, vasárnap | Helyi

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton.

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest.

2024. Július 28. 08:46, vasárnap | Helyi

Akár börtönbe is kerülhet, ha ezeket a gyógyszereket magával viszi a nyaralására

Görögország, Spanyolország, Olaszország és Portugália figyelmeztet, mivel a gyakori tabletták miatt akár börtönbüntetést kaphatunk, ha magunkal visszük a nyaralásra.

2024. Július 28. 08:15, vasárnap | Helyi

Kánikulával búcsúzik a hét.

Sok napsütésben lesz részünk, majd délután egy hidegfront hatására nyugat, északnyugat felől felhők érkeznek fölénk, melyekből elsősorban a Dunántúlon és északon fordulhatnak elő elszórtan záporok, zivatarok.