Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2024. Július 28. 08:46, vasárnap | Helyi
Forrás: Origo/portfolio/web/zsuffa csaba

Akár börtönbe is kerülhet, ha ezeket a gyógyszereket magával viszi a nyaralására

Akár börtönbe is kerülhet, ha ezeket a gyógyszereket magával viszi a nyaralására

Görögország, Spanyolország, Olaszország és Portugália figyelmeztet, mivel a gyakori tabletták miatt akár börtönbüntetést kaphatunk, ha magunkal visszük a nyaralásra.

Míg egyes utazókat tisztában vannak vele, milyen vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszereket vihetnek magukkal, vannak azonban, akik esetleg kevésbé tudatosak, őket azonban nagy baj érheti, ha mégis magukkal visznek néhány tiltott tablettát.

A Well Pharmacy öt olyan gyógyszert emelt ki, amelyek a legtöbb problémát okozzák, és akár a helyi rendőrség látogatásával véget is érhet az utazás.

Amelyek a legtöbb helyen tiltottak:

- Opioidok
- Antihisztaminok
- Kodein
- Altató
- Fix dózisú kombinációk

Több mint 25 országban tiltják az opioidokat, amelyek magukban foglalják a vény nélkül kapható gyógyszereket, például a kodeint amely Németországban, valamint Ausztráliában is tiltott. A Közel- és Távol-Keleten az országok többsége szigorú drogpolitikát alkalmaz, Japánban pedig szigorú antistimuláns gyógyszertörvények vannak, amelyek tiltják az antihisztaminok behozatalát.

Képünk illusztráció! Fotó: Getty Images via AFP

Japánban nem engedélyezettek az olyan inhalátorok, mint például a Vicks által forgalmazottak, amelyek segítenek az allergiásokon és az orrmelléküreg-problémákkal rendelkezőkön. Az Egyesült Arab Emirátusok pedig zéró toleranciával rendelkeznek az Egyesült Királyságban árusított, vény nélkül kapható gyógyszerekkel szemben.

Az altatók, például a temazepam illegálisak az Emirátusokban, ezért az Egyesült Királyságból érkező nyaralók börtönbe kerülhetnek, ha elkapják őket ezekkel a pirulákkal. Azoknak, akiknek fog- vagy fejfájásuk van, és éppen Indiába utaznak, a szokásos gyógyszereik nélkül kell orvosolniuk a helyzetet - írja a Mirror.

A világ legnépesebb országa tavaly év végén betiltotta a fix dózisú kombinációkat (FDC), beleértve az amoxicillint és a paracetamolt.

Bárki, akiről kiderül, hogy megszegte a törvényt, legalább hat hónap börtönbüntetésre és 10 000 rúpia (nagyjából 44 ezer forint) pénzbüntetésre ítélhető.

Görögország mindig is népszerű úticél volt, azonban nagyon szigorú szabályzatot alkalmaznak arra vonatkozóan, hogy milyen gyógyszereket lehet behozni az országba. Legfeljebb öt különböző, személyes használatra felírt gyógyszerrel utazhatunk, két doboznál több gyógyszer azonban már nem megengedett.

Ha több gyógyszerre van szüksége, akkor az országba érkezéskor engedélyt kell kérni a Görög Orvostudományi Szervezettől. Nem engedik be emellett a kodeint sem.

Mexikóba a turisták nem vihetnek be több gyógyszert, mint amennyit tartózkodásuk időtartama alatt igényelnek.

Spanyolország is az egyik legnépszerűbb úti cél, de ha az utazók elfelejtik az orvosi igazolást, akkor lefoglalják az összes gyógyszert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 28. 10:00, vasárnap | Helyi

Elsőbálozó balatonfüredi lány lett az Anna-bál szépe.

Elsőbálozó balatonfüredi lány, Soós Kriszta Szonja lett a 199. Anna-bál szépe, első udvarhölgye a fővárosi Mihály Angelika, a második udvarhölgye a szintén budapesti Bundschuh Jázmin lett.

2024. Július 28. 09:29, vasárnap | Helyi

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton.

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest.

2024. Július 28. 09:19, vasárnap | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 28. 08:15, vasárnap | Helyi

Kánikulával búcsúzik a hét.

Sok napsütésben lesz részünk, majd délután egy hidegfront hatására nyugat, északnyugat felől felhők érkeznek fölénk, melyekből elsősorban a Dunántúlon és északon fordulhatnak elő elszórtan záporok, zivatarok.