Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2024. Július 28. 08:15, vasárnap | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Kánikulával búcsúzik a hét.

Kánikulával búcsúzik a hét.

Sok napsütésben lesz részünk, majd délután egy hidegfront hatására nyugat, északnyugat felől felhők érkeznek fölénk, melyekből elsősorban a Dunántúlon és északon fordulhatnak elő elszórtan záporok, zivatarok.

Vasárnap Kezdetben a déli-délnyugati szél lehet élénk, majd délutántól északnyugat felől egyre többfelé megerősödik, néhol átmenetileg viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél. Hajnalban 14 és 23, délután 32 és 38 fok között alakul a hőmérséklet.

Hétfőre a front mögött 27 és 32 fok közé esnek vissza a maximumok, többfelé újra frissebb lesz a hajnal. Alapvetően napos idő várható, legfeljebb hajnalban, reggel a Dunántúl déli határhoz közeli tájain fordulhat elő egy-egy futó zápor. Az északi-északnyugati szelet többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik.

Kedden szinte mindenhol derült időre számíthatunk, csapadék sehol sem várható. Több tájegységünkön is élénk, néhol erős lesz az északias szél. A friss hajnalt követően délutánra 27 és 32 fok közé melegszik a levegő.

Szerdán is száraz, napos időre készülhetünk, felhők alig lesznek fölöttünk. Nem lesz jelentős a légmozgás. Délután 29-34 fokot mutathatnak a hőmérők.

Csütörtökön már nem lesz mindenhol zavartalan a napsütés, de említésre méltó csapadék továbbra sem valószínű. Nyugaton, északnyugaton és helyenként északon megélénkül a délies szél. A csúcshőmérséklet 31 és 36 fok között alakulhat.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Útifű alacsony

Csalánfélék közepes
Libatopfélék alacsony
Kenderfélék nincs
Parlagfű alacsony
Üröm alacsony

Gombák magas


Elindult a parlagfű pollenszezonja

A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan az alacsony-közepes tartományban van jelen, de helyenként már magas szintet is regisztráltak.

Az előrejelzések alapján a következő napokban a parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja már országos viszonylatban is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet, az Alföld nagy részén pedig már magas koncentráció is előfordulhat.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul.

A pázsitfűfélék, az útifű, a libatopfélék és a kenderfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja sokfelé alacsony, helyenként közepes szintet ér el.

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Vasárnap délután északnyugat felől egy hidegfront érkezik, de a front előtt még országszerte kánikulában lesz részünk, emiatt az érzékenyek körében migrén, keringési- és szívpanaszok, vérnyomás problémák, szédülés, rosszullét és légzőszervi panaszok is jelentkezhetnek.

Nagy lesz a sztrók és az infarktus kialakulásának kockázata.

A nagy melegben fáradékonyabbak, tompábbak, dekoncentráltabbak lehetünk.

Délután viszont északnyugat felől egy hidegfront érkezik, így a keleti és a délkeleti tájak kivételével a hidegfrontra érzékenyek egyre többfelé tapasztalhatnak fejfájást, ingadozó vérnyomást, valamint görcsös panaszokat, illetve megnő a koraszülés kockázata is.

A feltámadó északnyugati szél miatt tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is jelentkezhet.

Zivatarok környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai.

10 és 16 óra között országszerte nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Vasárnap sok napsütésben lesz részünk, de délután elsősorban a Dunántúlon és északon előfordulhatnak elszórtan záporok, zivatarok, így az érintett tájakon vizes, csúszós útszakaszokra is számítani kell, az intenzívebb gócokban pedig hirtelen jelentősen lecsökkenhet a látótávolság, illetve néhol akár vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést.

Kezdetben a déli-délnyugati szél lehet élénk, majd délutántól északnyugat felől egyre többfelé megerősödik, néhol átmenetileg viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél, és zivatarok környezetében is számítani kell viharos széllökésekre, emiatt többfelé akár jelentősebb mértékben is csökkenhet a járművek menetstabilitása.

A napos tájakon és időszakokban érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

A kánikulában tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 28. 09:29, vasárnap | Helyi

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton.

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest.

2024. Július 28. 09:19, vasárnap | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 28. 08:46, vasárnap | Helyi

Akár börtönbe is kerülhet, ha ezeket a gyógyszereket magával viszi a nyaralására

Görögország, Spanyolország, Olaszország és Portugália figyelmeztet, mivel a gyakori tabletták miatt akár börtönbüntetést kaphatunk, ha magunkal visszük a nyaralásra.

2024. Július 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.