Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Július 14. 08:15, vasárnap | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Kánikula, elszórtan zápor, zivatar.

Kánikula, elszórtan zápor, zivatar.

Az ország északnyugati felén 30-34, délkeleti felén 35-40 fok várható a legmelegebb délutáni órákban

Vasárnap Elszórtan, hajnalban és reggel északon-északkeleten, esetleg keleten, majd napközben elszórtan, de legnagyobb számban a Dunától keletre fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Az ország nagy részén azonban a napsütés lesz túlsúlyban. Időnként élénk lehet az északi-északkeleti szél, zivatarokat azonban továbbra is kísérhetnek erős, viharos lökések.

Hétfőn a napos időben legfeljebb északkeleten, keleten alakulhatnak ki helyenként záporok, zivatarok. A légmozgás csak zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalban 17 és 25, napközben 32 és 39 fok között alakul a hőmérséklet, ismét a Tiszántúlon és a Dél-Alföldön lesz a legmelegebb.

Kedden 33-41 fokos forróság várható, a napsütés mellett szórványosan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. A szél ismét leginkább zivatarok környezetében támadhat fel.

A jövő hét közepén sem jön lényeges változás, csak egy árnyalattal mérséklődhet a forróság, délutánonként 31-38 fok várható, az éjszakák az ország nagy részén továbbra sem hoznak felfrissülést. A napsütés mellett helyenként záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Az északi-északkeleti szél viszont többfelé feltámadhat, szerdán akár erős lökések is lehetnek.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Lórom nincs
Útifű alacsony

Csalánfélék magas
Libatopfélék alacsony
Kenderfélék alacsony
Parlagfű alacsony

Gombák extrém


Erős pollenterhelés

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony-közepes szinten van jelen.

A többi lágyszárú növény virágporának mennyisége alacsony.

Több helyen regisztrálták már a parlagfű valamint az üröm, a szerbtövis és a rézgyom pollenszemeit, de még csak alacsony koncentrációban.

A kültéri allergén gombák spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Vasárnap sem várható lényegi változás, továbbra is a hőség jelenti majd a legnagyobb megterhelést a szervezet számára.

A nagy melegben jelentkezhet migrén, vérnyomás-ingadozás, valamint keringési problémák léphetnek fel.

Általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság, bágyadtság.

A többfelé trópusi éjszakák miatt az éjjelek sem lesznek pihentetőek.

Alvászavarok, álmatlanság alakulhat ki, emiatt kialvatlanok lehetünk.

Felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok.

Zápor, zivatar környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai és fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

Nagy lesz a napszúrás és a hőguta veszélye, ezért napközben lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon! 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Vasárnap a napsütésé lesz a főszerep, de elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak, emiatt átmenetilegvizessé, csúszóssá válhatnak az utak, néhol hirtelen lecsökkenhet a látótávolság.

Zivatarok környezetében viharos lökések is csökkenthetik a járművek menetstabilitását, zivataroktól függetlenül legfeljebb élénk lehet az északi-északkeleti szél.

A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

A nagy melegben tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Harmadfokú hőségriadó van érvényben.

Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.

2024. Július 16. 09:00, kedd | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 16. 08:39, kedd | Helyi

Rétvári Bence: jól indult a járóbeteg-időpontfoglalás az Egészségablak alkalmazásban.

Az indulás óta napi csaknem ötszáz időpontot foglaltak a betegek az Egészségablak mobilalkalmazással a járóbeteg-szakrendelőkben.

2024. Július 16. 08:25, kedd | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.