Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Október 01. 13:30, kedd | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Gaál István filmnapokat rendeznek Pásztón

Gaál István filmnapokat rendeznek Pásztón

Filmnapokkal emlékeznek Gaál István rendezőre Pásztón pénteken és szombaton. A program középpontjában az 50 éve készült Sodrásban című film áll.

Levetítik a Gaál Istvánról készült utolsó portréfilmet, amelyet Shah Timor forgatott 2007-ben, a filmrendező halálának évében. Részt vesz a beszélgetéseken Sára Sándor, a Sodrásban operatőre, Gelencsér Gábor filmesztéta, Angelo Bernardini, a rendező római barátja és Pintér Judit filmkritikus - tájékoztatta Shah Gabriella, a szervező Gaál István Egyesület elnöke hétfőn az MTI-t.
A filmnapokat Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Sisák Imre, Pásztó polgármestere nyitja meg a Gaál István Kistérségi Központban.
Pénteken az 1963-ban készült Sodrásban című filmet is megnézhetik a filmnapok résztvevői. A vetítés előtt Pörös Géza filmtörténész mond bevezetőt, Fazekas Eszter, a MaNDA munkatársa a Sodrásban és a Magasiskola DVD-kiadásairól beszél, Keserü Katalin művészettörténész pedig felvételről, a Magyar Művészeti Akadémia anyagán emlékezik a filmre és rendezőjére.
Szombaton Gaál István és a társművészetek kapcsolatáról lesz szó Pásztón. Felidézik többek között a rendező Bartók - Az éjszaka zenéje című 1971-es filmjét, Várbíró Judit, a Gyökerek társ-forgatókönyvírója a zene megjelenéséről beszél Gaál István filmjeiben, Schrammel Imre keramikusművész pedig a rendező fotóit elemzi.
A filmnapok zárásaként Shah Gabriella művészettörténész a szülőföld szerepéről szól Gaál István és Csohány Kálmán művészetében, és tárlatvezetésre hívja a program résztvevőit a Gaál István emlékszobába és a Csohány Galériába.
A Gaál István-emlékszobát 2008-ban, a Kossuth-díjas filmrendező halálának első évfordulóján nyitották meg a Nógrád megyei Pásztón a művész bútoraival, könyvgyűjteményével, személyes tárgyaival. Az emlékszobát két éve egy nagyobb múzeumi helyiségbe költöztették át, ahol állandó kiállítást rendeztek be, és érintőképernyős kivetítőkön mutatják be Gaál István életművét.
A városban 2009-ben rendezték meg először a filmnapokat a salgótarjáni születésű Gaál István emlékére, aki gyermekkorát töltötte Pásztón. Gaál István idén lenne 80 éves.

Címkék: Gaál István

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:10, csütörtök | Helyi

Minden mozdíthatót ellopott!

Elsősorban lakatlan házakba és azok melléképületeibe tört be, majd több százezer forint értékű tárgyakat lopott el az a férfi, akit a salgótarjáni nyomozók a napokban fogtak el.

2024. Május 02. 08:40, csütörtök | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Május 02. 08:00, csütörtök | Helyi

Helyenként zápor kialakulhat.

Rövidebb-hosszabb időszakokra mindenhol kisüt a nap, de az északkeleti tájak kivételével már sokfelé kialakulhat eső, zápor, zivatar.

2024. Május 01. 11:00, szerda | Helyi

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre.

Meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség