Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2012. Július 17. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Folytatja a világörökségi egyeztetést Hollókő és Torockó

Folytatja a világörökségi egyeztetést Hollókő és Torockó

Az erdélyi Torockó és a Nógrád megyei világörökségi falu, Hollókő vezetői folytatják az egyeztetést a további kapcsolatról.

Közös céljuk ugyanis, hogy Torockó Hollókő társított partnereként váljon a világörökség részévé.
Korábban Kelemen Hunor, a román kormány volt kulturális és örökségvédelmi minisztere kezdeményezett tárgyalásokat arról, hogy Torockó Hollókő társított partnereként kapjon helyet az UNESCO Világörökségi Listáján, a Nógrád megyei falu pedig támogatta ezt az elképzelést. Kelemen Hunor korábban azt mondta, azért kellett ehhez a módszerhez folyamodni Torockó esetében, mert a világörökségi listán Európa túlreprezentált.
A román tárca februárban - Erdélyből elsőként - terjesztette fel a falut az UNESCO várólistájára a Kárpát-medence legépebben és leghitelesebben fennmaradt népi építészeti együtteseként, Hollókő kiterjesztéseként. A javaslatról legkorábban 2013-ban dönt a világörökségi bizottság.
Hollókő 25 éve a világörökség része. Mindkét faluban az ismert műemlékvédelmi szakember, Román András kezdte el a megóvásokat. Az erdélyi községben díszpolgárrá avatták Román Andrást.
A magyarlakta erdélyi falu 1999-ben Europa Nostra díjat kapott a 138 hagyományos házból álló, egyedi népi építészeti együttes helyreállításáért, 1996-ban pedig úgy döntöttek, hogy bontási, építési engedélyt csak azzal a feltétellel adnak ki, ha éppen olyan házat húznak fel, mint az eredeti volt.

Címkék: Torockó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 08:24, szerda | Helyi

Lakástűzzel indult a hét.

A betongyám felett eltört és veszélyesen megdőlt egy villanyoszlop,Tűz ütött ki egy családi házban,Kétszer adtak munkát a korábbi vihar során lehasadt faágak a Nógrád vármegyei tűzoltóknak.

2024. Július 17. 08:15, szerda | Helyi

Tetőzik a hőség!!!

Egy legyengült hidegfront érhet el minket, emiatt egy árnyalattal mérséklődhet a forróság, de még 30 és 39 fok között alakulnak a maximumok.

2024. Július 17. 08:00, szerda | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Július 17. 06:53, szerda | Helyi

Meddig őrzik meg a klinikák, rendelők a leleteinket?

Évente 75 millió egészségügyi dokumentum keletkezik hazánkban. A betegek egészségügyi dokumentációit, így például a laborleleteket, ambuláns lapokat,