Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2024. Április 19. 08:05, péntek | Helyi sport
Forrás: FORMULA1

Ez volt az F1-es Kínai Nagydíj egyetlen edzése.

Ez volt az F1-es Kínai Nagydíj egyetlen edzése.

Öt év után tér vissza Sanghajba az F1-es mezőny, amely az első sprinthétvégéje.

Helyi idő szerint 11:30-kor, közép-európai idő szerint hajnalban, 5:30-kor gurultak öt év után először Formula-1-es autók a sanghaji pályára, már péntek délelőtt tömött lelátók előtt: a koronavírus miatt négyszer lefújt Kínai Nagydíjat 2019 óta először tartják meg.

Ráadásul rögtön sprinthétvégeként, a 2024-ben megújult formátum tesztjeként, ami azt jelenti, hogy egyetlen 60 perces szabadedzés állt a mezőny rendelkezésére. A tapadási szint nem volt magas, de a körülményekhez képest rossz sem – ezt a hazai versenyző, Guanyu Zhou jelentette. A hosszú kihagyás mellett növelte az ismeretlenek mennyiségét a bitumenkezelés is, melyen a pálya felülete átesett: az aszfaltra felvitt fekete réteg néhol jobban megmaradt, néhol már lekoptatták a helyszínt korábban használó autók.

Ennek megfelelően több kisebb hibát, elmért kanyart láthattunk az első percekben: tükrözve, mire számíthatnak a folytatásban az ellenfelek, a rend kedvéért azonnal Max Verstappen állt az eredménylista élére, 1:39,110-es kört rakott össze közepesen, csapattársa és a kemény gumival harmadik Nico Hülkenberg követte.

Ekkor, negyedóra elteltével megjelent a piros zászló: mint mindjárt kiderült, egészen szürreális okból kifolyólag. Nem történt incidens egyetlen versenyzővel sem, a 7-es kanyar belső oldalán a kiszáradt fű kapott lángra ismeretlen okból, és kezdett égni több négyzetméteres felületen. A gyeptüzet gyorsan megfékezték, néhány perc állás után folytatódott a szabadedzés – a pálya szélén nagy fekete folt emlékeztett rá, hogy olyan furcsaság történt, amilyet még nem láttunk F1-es versenyhétvégén. Az így kiesett idő arra sarkallta a csapatokat, hogy még jobban siessenek. A bokszban már edzés elején legtovább várakozó Ferrarik lágy gumival hajtottak ki, és az élre is álltak – Charles Leclerc már 1:38 eleji köridővel, 1:38,090-nel. Az utolsó kanyarokban egy nagy tumultus alakult ki, Lewis Hamilton előbb Hülkenberget előzte meg, aztán Oscar Piastri mellé került, és arra kényszerült, hogy behajtson a bokszutcába, mivel nem tudta bemenni az utolsó kanyart – ráadásul fekete-fehér zászlós figyelmeztetést is kapott, miután átlépte a fehér vonalat.

Az utolsó negyedórában további lágy gumis körök jöttek: először is a Williamstől, így Logan Sargeant felugrott a második helyre, a két Ferrari közé, aztán Alex Albon a vezetést is átvette, 1:37,229-ig javította a mérceidőt. Vezetése nem volt hosszú életű, addig tartott, amíg a Red Bull is megérkezett saját etapjával a piros jelzésű abroncson: Verstappen 1:36,660-as körrel repült vissza az első helyre, saját csapattársának is fél másodpercet adott.

A zöld és lila szektoridők az utolsó pillanatokig záporoztak: néhány század különbséggel Oscar Piastri vette át a vezetést, a másik McLarennel Lando Norris négy tizedmásodperccel volt csapattársánál is a második szektorban, de a kör befejezése helyett a bokszba hajtott: a McLaren nem akart tempójával villogni a szabadedzésen. Így egy egészen szokatlan név tűnt el az eredménylista élén: Lance Stroll 1:36,302-es köridőt rakott össze a legvégén. Piastri lett a második, a két Red Bull nekilendült végén, de csak a harmadik-negyedik helyre futotta Verstappentől és Pereztől. Gyors volt a lágyon a két Haas is, ötödik-hatodik pozícióban végzett Hülkenberg és Magnussen, Esteban Ocon előtt, aki egyedüliként kapta meg az Alpine fejlesztett padlóját Kínában.

Williams, Visa RB és Stake is zárt az első tízben – nem volt ott azonban végül a két Ferrari, amely csapat a legkevesebb kört teljesítette, Sainz csupán 18-at. A két Mercedes a mezőny végén szerepelt, a 17-18. helyen, csapattársával éles kontrasztban Fernando Alonso – aki egy ponton elfékezte a bokszbejáratot és felfedezte a szervizutat – csupán 19. helyen zárt, a három versenyző azonban nem tette fel a lágy abroncsot, végig keményt használt, ők a 9:30-kor kezdődő sprintidőmérőre tartogatják a lágy keveréket.

A szabadedzés eredménye:

5:30-6:30 Formula-1, első szabadedzés (M4 Sport)

9:30-10:15 Formula-1, sprintkvalifikáció (M4 Sport)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 14:30, szerda | Helyi sport

Kajak-kenu válogató - Kozák Danuta parádés győzelemmel tért vissza.

Parádés győzelemmel tért vissza a versenyzéshez a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta, aki Csipes Tamarával párosban megnyerte a K-2 500 méteres döntőt a szolnoki kajak-kenu válogató szerdai versenynapján.

2024. Május 01. 08:40, szerda | Helyi sport

Női Vuelta - Vas megtartotta a piros trikót.

Vas Blanka a főmezőnnyel célba érve kedden megtartotta az összetett éllovasának járó piros trikót a női Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszán.

2024. Május 01. 08:30, szerda | Helyi sport

Kihirdették a magyar csapatot a sportlövő Eb-kre.

A Magyar Sportlövő Szövetség kedden véglegesítette az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságokra, az eszéki 25, 50, 300 méteres puska, pisztoly, valamint a lonatói koronglövő kontinensviadalokra.

2024. Május 01. 08:20, szerda | Helyi sport

Kajak-kenu válogató - A vb-ezüstérmes egység nyert a férfi kajak négyeseknél.

Nem történt meglepetés a szolnoki kajak-kenu válogatóverseny első, egyben egyetlen keddi döntőjében.