Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. December 15. 10:30, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd

Emléktáblát avattak Salgótarján lengyelországi testvérvárosában

Emléktáblát avattak Salgótarján lengyelországi testvérvárosában

Mementó és középiskolai vetélkedő.

Emléktáblát avattak a hét közepén a nógrádi megyeszékhely lengyel testvérvárosában, Gliwicében az 1956. december nyolcadikai salgótarjáni sortűz mementójául és annak emlékére, hogy ezt követően a lengyel bányászvárosban több mint ötezren vonultak utcára szolidaritásból. Az emléktábla-avatáson részt vett Salgótarján képviselő-testületének küldöttsége, a Magyarország lengyelországi nagykövete és a varsói Magyar Intézet vezetője. Az ünnepséget megelőző konferencián a gliwiczei múzeum vezetője elmondta hogy a városban élők 1956-ban véradásokkal, kötszer- és gyógyszerszállítmányokkal is segítették a magyar forradalmárokat. Az emléktábla avatáson Salgótarján polgármestere ünnepi beszédében jelentette be, hogy Salgótarján a most restaurált Báthory-szobor másolatával ajándékozza meg lengyel testvérvárosát. A találkozó utolsó megbeszélésén pedig arról született megállapodás, hogy közösen indítanak egy középiskolai vetélkedőt a Báthory István fejedelem nevét viselő lengyel, erdélyi és határon belüli középiskolák között. A verseny eredményhirdetése a szoboravatón lesz majd.

Forrás: radiofocus.hu

Címkék: testvérváros

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 08:00, szombat | Helyi

Reggel pára, délután egy-egy zápor jöhet.

Napos-gomolyfelhős időre van kilátás. Északon helyenként futó zápor, zivatar kialakulhat.

2024. Május 17. 15:00, péntek | Helyi

Rossz matek: 2×72=2×39+2×4!!!

Jövet-menet gyorsan hajtott Dejtáron.

2024. Május 17. 12:00, péntek | Helyi

Pünkösd - A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények.

A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.

2024. Május 17. 08:35, péntek | Helyi

Kövér László: a jövő a gyermekekben van.

A jövő a gyermekekben van, és nem a birodalmi érdekekért elesett hősi halottakban jelentette ki az Országgyűlés elnöke egy kormányzati támogatással megvalósult bölcsőde csütörtöki átadási ünnepségén, Pásztón.