Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2014. Március 16. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Cellulózbetont fejlesztenek Bátonyterenyén

Cellulózbetont fejlesztenek Bátonyterenyén

Új építőipari alapanyag, a cellulózbeton kifejlesztésén dolgozik a Könnyűbeton Innovációs Kft. Bátonyterenyén.

A több mint 800 millió forintos projekt december végén zárul, a fejlesztésen öt kutató és tíz K+F technikus dolgozik.
A fejlesztés célja olyan technológiai eljárás kutatása és termékcsoport kifejlesztése, amely éveken belül átrendezheti az építőanyagok piacát - írták.
A kutatás fő szakmai partnere a Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kara.
A Könnyűbeton Innovációs Kft. 526,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása című pályázatán, a projekt teljes költségvetése 819,3 millió forint.
A társaság tájékoztatása szerint a cellulózbeton a világ minden országában használt építőanyag, a beton korszerűbb előállítására ad lehetőséget. Az építőanyag-ágazat évente mintegy 200 milliárd euró forgalmat ér el világszerte annak ellenére, hogy - jobb híján - a kor technikai fejlettségétől és egyebek mellett környezetvédelmi, energiatakarékossági, költséghatékonysági, élettani elvárásaitól meglehetősen elmaradó termékeket állít elő és értékesít.
A most zajló projekt keretében tervezett innováció a várakozások szerint az elavult technológiák problémáira nyújt korszerű megoldást. A kutatás tárgyát képező know-how alkalmazásával és az új termékcsoport megjelenésével a cég a piaci forgalomból jelentős részesedésre számít, mivel a régi anyagokra nem konkurens alternatívát ad, hanem képesek lehetnek akár teljesen kiváltani azokat.
Mostanra a globálisan és a hazai színtéren elérhető tudásanyag, a legjobb gyakorlatok és iparági technológiák összefoglalása megtörtént, a kilátások biztatóak a tényleges anyagkísérletek megkezdéséhez - közli a Könnyűbeton Innovációs Kft.

Képeslapküldő

Címkék: cellulózbeton

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 26. 09:00, péntek | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 26. 08:21, péntek | Helyi

Szuper programokkal indult a 33. Tusványos!

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Erdély egyik legszebb táján, Tusnádfürdőn 34 programhelyszínen és rengeteg előadóval várja idén a résztvevőket!

2024. Július 26. 08:15, péntek | Helyi

Napos péntek.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő felhőkből csapadék sehol sem várható.

2024. Július 26. 08:00, péntek | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.