Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2012. Június 04. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd

Barangolás Somoskőn

Barangolás Somoskőn

Somoskő Salgótarjántól 13 km-re fekszik, gyönyörű festői környezetben. Hírnevének egy részét a Somoskői várnak, illetve az évente megrendezésre kerülő ugrógálának köszönheti.

A várat a Kacsics nemzetiség építette, de az évek során többször is tulajdonost váltott. Sokáig török kézen volt, ám a 16. század végén Forgách Zsigmond visszaszerezte. A vár eredeti formája teljes egészében ismeretlen. A történelem során többször átépítették, legfiatalabb része valószínűleg a hatszögletű bástya. A vár a magyar–szlovák határon fekszik. Sokáig magyar oldalról nem is volt látogatható, de hazánk uniós csatlakozása után újra „szabad lett a pálya.” A vár biztonságosan látogatható, nem tartalmaz bizonytalan vagy veszélyes tereptárgyakat. A toronyból gyönyörű kilátás nyílik Somoskőre és a Salgói várra. A vár alatt – szlovák oldalon – tekinthető meg a bazaltömlés. A bazaltorgona oszlopai, az egykori vulkán lehűlésekor keletkeztek, hajlított formája európai ritkaságnak számít. Feltárása a vár építésének idejére tehető.
A vár látogatása után megpihenhetünk a vár alatti kis parkban, ahol megtekinthető Petőfi Sándor látogatásának emlékére állított Petőfi kunyhó.
A vár megközelíthető Salgótarján felől gépkocsival és autóbusszal, gyalogosan pedig egy kiadós túraútvonalon a Salgói vár felől, ahol Petőfi Sándor is járt Nógrád megyei látogatása során. A Somoskői vár egyszerű terepnek tűnik a fiatalabb és az idősebb korosztálynak egyaránt.
Berta Gábor

Címkék: Soimoskő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Helyi

A TikTok fellép a mesterséges intelligencia ellen

A TikTok mostanra az egyik legnagyobb közösségi felületté vált és napi szinten százmilliók használják. Egyre több rajta az olyan tartalom, amelyet mesterséges intelligencia segítségével állítanak elő

2024. Május 20. 08:00, hétfő | Helyi

Folytatódik a zivataros-napos idő.

Eleinte helyenként, majd délutántól egyre több helyen kell számítani esőre, záporra, zivatarra, amelyeket felhőszakadás, jégeső kísérhet.

2024. Május 19. 12:30, vasárnap | Helyi

Hajóbaleset Verőcénél - OMSZ: fej- és kulcscsontsérülést szenvedett a balesetet túlélő férfi.

Kisgéphajó ütközött egy szállodahajóval szombat éjjel a Dunán, Verőce közelében, a balesetben ketten meghaltak, öt embert jelenleg is keresnek - közölte az M1 Híradója vasárnap délelőtt.

2024. Május 19. 09:29, vasárnap | Helyi

Nyitott szertárkapuk!

Május 26-án, vasárnap ismét kinyílnak a tűzoltólaktanyák szertárkapui, hogy gyereknap alkalmából feledhetetlen élményt nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.