Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Július 30. 03:30, vasárnap | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ:PAJERSZKI ATTILA

Záporokkal, zivatarokkal búcsúzik a hét!

Záporokkal, zivatarokkal búcsúzik a hét!

Gyakran takarhatják felhők a napot, és sokfelé kialakulhat eső, zápor, zivatar, helyenként felhőszakadásra, jégesőre is számítani kell.

Vasárnap Napközben egyre többfelé északnyugatira fordul a szél, melyet élénk, zivatarok környezetében erős, viharos lökések kísérhetnek. Hajnalban 15 és 21 fok között alakulhat a legalacsonyabb hőmérséklet. Napközben 22 és 32 fok között alakulhatnak a maximumok, délkeleten lesz a legmelegebb, hűvösebb pedig a tartósan felhős, csapadékosabb tájakon.

Hétfőn változóan napos-felhős időre van kilátás, futó zápor elszórtan az északkeleti országrészben, valamint néhol északon és keleten fordulhat elő. Többfelé élénk, helyenként erős lehet az északnyugati szél. Hajnalra északon, északkeleten párássá válhat a levegő. Délután 25-31 fokra van kilátás.

Kedden eleinte napos idő ígérkezik, majd többfelé megnövekszik a felhőzet, de estig csupán néhol fodulhat elő egy-egy zápor. Este északnyugat felől eső, zápor, zivatar érkezik. A Dunántúlon és a középső tájakon feltámad a délies szél. Délután 26-32 fokot mutathatnak a hőmérők.

Szerdán többfelé kialakulhat eső, zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső sem kizárt. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. Sokfelé mérséklődik a nappali felmelegedés, de délen, délkeleten még 30-32 fok lehet.

Csütörtökön is kialakulhatnak helyenként záporok, zivatarok a szeles időben. A csúcsértékek 26 és 34 fok között alakulhatnak.

Orvosmeteorológia

Vasárnap egy hidegfront érkezik, így az érzékenyek körében fejfájás, görcsös panaszok és keringési problémák is jelentkezhetnek.

A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

A felhősebb, csapadékosabb idő miatt sokfelé alacsonyabb lesz hő- és komfortérzetünk.

Nehéz nap vár a szívbetegekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Zivatarok környezetében romolhat az asztmások állapota, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben! A fülledtebb idő miatt felerősödhetnek a légzőszervi panaszok is.

10 és 16 óra között a naposabb tájakon és időszakokban az UV-sugárzás elérheti az erős, illetve a nagyon erős fokozatot, ezért figyeljünk bőrünk fokozott védelmére! Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Csalánfélék közepes
Útifű alacsony
Kenderfélék alacsony
Libatopfélék alacsony
Üröm alacsony
Parlagfű alacsony
Gombák közepes
Erősödő pollenterhelés

A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja helyenként már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

A csalánfélék és a pázsitfűfélék pollenjei közepes szinten lehetnek jelen a levegőben.

Alacsony-közepes szinten lehet jelen az útifű és a kenderfélék virágporának mennyisége.

A kültéri allergén gombák spóraszáma helyenként a magas-nagyon magas szintet is elérheti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.

2024. Július 23. 08:26, kedd | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 23. 08:15, kedd | Helyi

Délután újra beindulnak a zivatarok.

Többórás napsütés mellett ismét megnövekszik a gomolyfelhőzet.

2024. Július 23. 08:00, kedd | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.