Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Július 29. 05:00, szombat | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/VISKÁRDI PÉTER

Nyári idő elszórt záporral, zivatarral!

Nyári idő elszórt záporral, zivatarral!

Napos-gomolyfelhős idő ígérkezik.

Szombaton Északnyugaton, északon és északkeleten helyenként zápor, zivatar átmeneti jelleggel kialakulhat. Több tájegységünkön élénk, néhol erős lehet a nyugati, illetve a délnyugati szél. Hajnalban 13 és 19, délután 28 és 34 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Vasárnap gyakran takarhatják felhők a napot, és sokfelé kialakulhat eső, zápor, zivatar. Napközben egyre többfelé északnyugatira fordulhat a szél, melyet élénk, néhol erős lökések kísérhetnek. 22 és 33 fok között alakulhatnak a maximumok, délkeleten tarthat ki legtovább a kánikula.

Hétfőn változóan napos-felhős időre van kilátás, futó zápor elszórtan az északkeleti országrészben és néhol keleten fordulhat elő. Többfelé élénk, helyenként erős lehet az északnyugati szél. Délutánra 25 és 31 fok közé melegedhet a levegő.

Kedden már több felhő lehet az égen, de eső, zápor késő délutánig csak elszórtan fordulhat elő, majd a késő délutáni, kora esti óráktól nyugat felől egyre többfelé alakulhat ki eső, zápor, helyenként zivatar. Többfelé élénk, helyenként erős lehet a délies szél. Délután 26-31 fokot mutathatnak a hőmérők.

Szerdán kezdetben többfelé, délután már csak helyenként alakulhat ki eső, zápor, zivatar a szeles időben. Pár fokkal mérséklődhet a nappali felmelegedés.

Orvosmeteorológia

Szombaton időjárási front nem lesz felettünk, de az érzékenyek körében melegfronti tünetek előfordulhatnak, emiatt keringési panaszok, vérnyomásproblémák, migrén, fejfájás, alvászavar, dekoncentráltság és fáradtság is jelentkezhet.

Helyenként hűvös lesz a hajnal, így az ezeken a tájakon élők körében felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok.

A szelesebb tájakon fokozódhatnak a fejfájásos panaszok.

Zivatarok környezetében romolhat az asztmások állapota, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben! A napos időszakok ugyanakkor jó hatással lesznek hangulatunkra, közérzetünkre.

10 és 16 óra között az UV-sugárzás nagyon erős fokozatot érhet el, ezért figyeljünk bőrünk fokozott védelmére! Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Csalánfélék közepes
Útifű alacsony
Kenderfélék alacsony
Libatopfélék alacsony
Üröm alacsony
Parlagfű alacsony
Gombák közepes
Erősödő pollenterhelés

A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja helyenként már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

A csalánfélék és a pázsitfűfélék pollenjei közepes szinten lehetnek jelen a levegőben.

Alacsony-közepes szinten lehet jelen az útifű és a kenderfélék virágporának mennyisége.

A kültéri allergén gombák spóraszáma helyenként a magas-nagyon magas szintet is elérheti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.

2024. Július 23. 08:26, kedd | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 23. 08:15, kedd | Helyi

Délután újra beindulnak a zivatarok.

Többórás napsütés mellett ismét megnövekszik a gomolyfelhőzet.

2024. Július 23. 08:00, kedd | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.