Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Július 25. 06:00, kedd | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ:JUHÁSZ JÁCINT

Hidegfront zivatarokkal, heves zivatarokkal!!!

Hidegfront zivatarokkal, heves zivatarokkal!!!

Már egy hullámzó hidegfront alakítja időjárásunkat. A napos időszakok mellett nyugat, délnyugat felől többször erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé, több hullámban kell számítani záporokra, zivatarokra.

Kedden Heves zivatarok is nagy eséllyel lehetnek felhőszakadás, jégeső és károkozó szélrohamok kíséretében. A délnyugati, majd északnyugatira forduló szél zivataroktól függetlenül is többfelé megélénkül, megerősödik. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt: az ország északnyugati felén 23-29, délkeleti felén 30-36 fok várható.

Szerdán még többfelé kell készülni esőre, záporokra, főként a Dunától keletre zivatarokra is. Késő délután kezdhet nyugat felől határozottan csökkenni a felhőzet. Az északnyugati szél egyre többfelé megerősödik, zivatarok környezetében és a Dunántúlon viharos széllökések is lehetnek. Országszerte jelentősen visszaesik a hőmérséklet, a maximumok 19 és 27 fok között alakulnak, keleten lesz melegebb.

Csütörtökön a napos-gomolyfelhős időben még északkelen alakulhatnak ki még helyenként záporok, zivatarok. Az északnyugati szél veszít erejéből, de még több helyen megerősödhet. A hűvös hajnalt követően délután is csak 20-26 fok valószínű.

Péntekre délnyugatira forduló áramlással ismét melegebb levegő érkezik, délutánra már 25 és 31 fok közé melegszik a levegő. Sok napsütés várható, csapadékra nem kell számítani.

Szombaton a napos időszakok mellett a Dunántúlon és északon helyenként kialakulhatnak záporok, zivatarok. Az élénk déli-délnyugati szélben a csúcshőmérséklet 27 és 33 fok között alakulhat.

Orvosmeteorológia

Kedden erős hidegfront érkezik, a markáns változás elsősorban a szívbetegeket veszélyezteti.

A vérnyomás-ingadozás, keringési problémák mellett erős fejfájás, izom- és hasi görcsök léphetnek fel, növekszik az infarktusveszély.

A front előterében még fülledt, meleg idő lesz, emiatt légszomj, nehézlégzés valamint szédülés jelentkezhet, zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota, így nekik ezeket az időszakokat célszerű zárt térben tölteni.

10 és 16 óra között a napos időszakokban továbbra is nagyon erős lesz az UV-sugárzás, gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről! Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Csalánfélék közepes
Útifű alacsony
Kenderfélék alacsony
Libatopfélék alacsony
Üröm nincs
Parlagfű alacsony
Gombák magas
Csalánfélék és pázsitfűfélék

A következő időszakban erősödik a pollenterhelés.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte magas, a pázsitfűféléké közepes tartományban alakulhat.

Alacsony-közepes szinten lehet jelen az útifű és a kenderfélék virágporának mennyisége.

Ezen a héten a parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte nagyon magas szintet érhet el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.

2024. Július 23. 08:26, kedd | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 23. 08:15, kedd | Helyi

Délután újra beindulnak a zivatarok.

Többórás napsütés mellett ismét megnövekszik a gomolyfelhőzet.

2024. Július 23. 08:00, kedd | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.