Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2013. Március 03. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd

192 éve született az első magyar sportlap elindítója

192 éve született az első magyar sportlap elindítója

A Nógrád megyei sportdíj névadója Bérczy Károly (eredeti neve: Stand Károly) 1821 március 2-án Balassagyarmaton született. A jogi egyetemet elvégezve 21 évesen, jogászkén

Nógrád megye közgyűlése 14/1991(XI.14) számon rendeletet alkotott a megye sportdíjáról, melynek névadója Bérczy Károly újságíró az első magyar sportlap elindítója lett. Az elmúlt évig 58 személy, közte két posztumusz és egy szervezet kapta meg a közgyűlés által alapított díjat. A legelső díjat Bereczki Brigitta sífutó olimpikon és Petreczki Tiborné pásztói testnevelő tanár vehette át. A névadó 192 éve Balassagyarmaton született és a napokban, március 2-án lenne a születésnapja.
1842 -től a Helytartótanács munkatársa volt 1849-ig, így 1847-től Széchenyi István irányításával dolgozott a közlekedési osztályon. Sajnálatos betegsége miatt, viszont gyorsan meg kellett válni a hivatali munkájától, újságíró lett.
Előbb a Pesti Napló külpolitika rovatát vezette, közben műfordításba kezdett (Washington Irving műveit fordította ), majd ő indította el 1857. január 15-én az első magyar nyelvű sportlapot „Lapok a lovászat és vadászat köréből” címmel. A lap névadó címe egy év múltával megváltozott és 1858-tól -1918-ig „Vadász és Verseny Lap” cím alatt jelent meg. Bérczy Károly az első magyar sportlap elindítója később német vonatkozású vadászati szótárt is publikált. Nagy barátjáról Madách Imréről, ő írta meg az első életrajzot. 1859-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja lett. 1862-ben már ott találjuk a Kisfaludy Társaság tagjai között is.
Az író, műfordító, sportújság szerkesztő, gazdag szépirodalmi hagyatékából elsősorban a műfordításai emelkednek ki. Főleg Dickens műveivel, valamint Puskin Anyegin című művének lefordításával aratott soha el nem múló értéket a magyar irodalom számára. Bérczy Károly halálának évében 1867-ben nemességet kapott. Nem sokáig élvezhette a cím előnyét, mert ennek az évnek a telén, december 11-én, igen fiatalon 46 éves korában, Pesten elhunyt. Halálát követően Bérczy Károly hamvai Nógrád megyében, Jobbágyiban lettek eltemetve.
Nógrád megye közgyűlése az általa több mint két évtizede alapított sport díjjal méltó emléket állított Bérczy Károlynak. A közgyűlés évente két személynek, szervezetnek, általában a megyenapokon – az alsótoldi Antal András iparművész alkotta bronzból készült emlékérem,díszoklevél átadásával ismeri el a megyénkben kiemelkedő sportmunkát végzőket.

Forrás: nogradsport.wordpress.com

Címkék: sportnapilap

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 16:00, péntek | Helyi

EM: kötelező lesz a környezeti hatásvizsgálat az akkumulátorgyáraknál.

A zöldenergia a jövő, a magyar gazdaság jövője is. A zöldenergia előállításával, tárolásával foglalkozó vállalatok, üzemek száma egyre nő. A biztonságos, szigorú feltételeknek megfelelő működtetés minden ipari üzemmel szemben e

2024. Július 19. 12:00, péntek | Helyi

Vesztére másodszor is visszatért a hívatlan vendég.

Folyamatos pénzzavarban volt az a 37 éves férfi, aki kétszer tért vissza lopni ugyanabba a salgótarjáni ingatlanba, de a háziak mindkétszer rajtakapták.

2024. Július 19. 11:30, péntek | Helyi

Egy bűncselekmény-sorozat vége!!!

Körözés alapján július 17-én fogták el munkatársaink azt a férfit, aki Salgótarjánban és a környező településeken több lopást és gépkocsifeltörést követett el.

2024. Július 19. 08:44, péntek | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.