Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Február 02. 09:54, csütörtök | Helyi

Vigyázzanak! Nógrád vármegyében ismét felbukkantak az „unokázós” csalók!

 Vigyázzanak! Nógrád vármegyében ismét felbukkantak az „unokázós” csalók!

Vigyázzanak! Nógrád vármegyében ismét felbukkantak az „unokázós” csalók! Salgótarjánban hat alkalommal, míg Balassagyarmaton négy esetben hívtak fel időseket a csalók és a régi „unokázós” trükkel próbálkoztak nagyobb össze

Salgótarjánban hat alkalommal, míg Balassagyarmaton négy esetben hívtak fel időseket a csalók és a régi „unokázós” trükkel próbálkoztak nagyobb összeget megszerezni tőlük.

Az elmúlt napon Nógrád vármegyében az „unokázós” csalók ismét több alkalommal kíséreltek meg idős emberektől pénzt kicsalni. Az elkövetők vezetékes telefonszámon hívták fel a kiszemelt áldozatokat és a korábbi esetekhez hasonlóan pénzt próbáltak meg kicsalni tőlük többnyire azzal az ürüggyel, miszerint közeli hozzátartozójukat – gyermeküket, unokájukat – letartóztatták és kiszabadításukhoz pénzre van szükség.

A rendőrségre 2023. február 1-jén összesen tíz esetben érkezett bejelentés „unokázós” csalással kapcsolatban, azonban a szépkorúak szemfülességének köszönhetően a csalók minden alkalommal, már a telefonbeszélgetés során lelepleződtek, így pénz átadására egyik esetben sem került sor.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri a lakosságot, hogy figyelmeztessék hozzátartozóikat, nehogy bűncselekmény áldozatává váljanak!

Felhívjuk a figyelmet, hogy az úgynevezett ”unokázós” csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a telefonban a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének), vagy segítőjének (barátjának, ügyvédnek) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka (gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett, tartozása van, vagy letartóztatták), és sürgősen pénzre van szüksége, akár a kiszabadításához is. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, illetve őt nem is ismeri, ezért akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

A rendőrség tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

Járjon utána, hogy valóban baj van-e:
Tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját!
Tegyen fel ellenőrző kérdéseket:
„Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”
Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni!
Hivatalos személy nem kér pénzt:
se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
Ne adja meg adatait ismeretleneknek!
Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot!

Forrás.: Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Tamás- Kovács Andrea r. őrnagy

sajtóreferens

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 15:45, kedd | Helyi

Sportkavalkád - sportválasztó és nosztalgia sportnap, 2024. május 31-én, a Sportcentrumban!

Válassz sportot Salgótarjánban! 2024. május 31-én, a Sportcentrumban! A salgótarjáni Városi Sportcentrumban sportválasztó és nosztalgia sportnapra várják az érdeklődőket.

2024. Április 23. 15:42, kedd | Helyi

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul májusban.

Sportoló Nemzet sportszakmai országjárás indul május elején, azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb ember megismertessen a sport területén az elmúlt 14 évben elért eredményekkel.

2024. Április 23. 14:50, kedd | Helyi

Új szén-dioxid-megkötő módszert tesztelését kezdi meg az OMV-Petrom.

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat.

2024. Április 23. 10:16, kedd | Helyi

Több mint harmincmillió látogatót várnak Rómába a 2025-ös szentévben.

Több mint harmincmillió látogató érkezésével számolnak Rómában a 2025-re meghirdetett jubileumi szentévben, ami jelentős infrastrukturális és biztonsági felkészülést igényel.