Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2023. Február 27. 14:12, hétfő | Helyi
Forrás: Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Lezárt ügyek: 2 embercsempész 13 migráns

 Lezárt ügyek: 2 embercsempész 13 migráns

A Nógrád vármegyei rendőrök egy cseh és egy moldáv állampolgárságú embercsempésszel szemben fejezték be az eljárás vizsgálati szakaszát a napokban.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Balassagyarmati Rendőrkapitányság körzeti megbízottjai december 3-án 0 óra 10 perckor a 1201-es számú úton ellenőrzésük alá akartak vonni egy cseh honosságú személygépkocsit. A jármű azonban a rendőri jelzésre nem állt meg, hanem a parassapusztai határátkelőhely irányába továbbhajtott. A Balassagyarmati Rendőrkapitányság munkatársaival közös szlovák-magyar szolgálatot ellátó rendőrök a gépjárművet az átkelőhelynél sikeresen megállították. Az intézkedés során megállapítást nyert, hogy a gépkocsit egy 32 éves cseh állampolgárságú férfi vezette, valamint az egyenruhások az utastérben 6 főt, míg a csomagtartóban további 3 főt találtak meg, akik magukat mindannyian szír állampolgárnak vallották. A rendőrök a sofőrt és a 9 fő illegális migránst elfogták és előállították.

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság egyenruhásai december 21-én a hajnali órákban a vármegyeszékhely belterületén, a Bajcsy-Zsilinszky úton egy francia honosságú gépjárművet ellenőriztek. A jármű átvizsgálása során az utastérben a 32 éves moldáv állampolgárságú sofőrön kívül 4 külföldi tartózkodott, akik szír állampolgárnak vallották magukat, azonban személyazonosságukat, Magyarországon tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták. A munkatársaink gépkocsi vezetőjét és utasait elfogták és előállították.

A magyar jogszabályoknak megfelelően a rendőrök mindkét esetben intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről.

A Nógrád Vármegyei Rendőr Főkapitányság Bűnügyi Osztálya a 32 éves cseh állampolgár ellen csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntett, míg a 32 éves moldáv férfi ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

A hatóság tagjai az eljárások során mindkét férfit őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására a Balassagyarmati és Salgótarjáni Járási Ügyészségen, amit a bíróság a terheltekkel szemben elrendelt.

A nyomozók a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték és a keletkezett iratokat mindkét ügyben vádemelés javaslatával küldték meg a Balassagyarmati és Salgótarjáni Járási Ügyészségnek.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Buda Gábor r. alezredes

mb. sajtószóvivő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 09:00, szerda | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 24. 08:29, szerda | Helyi

Tusványos - Elkezdődött a koncertprogram a 33. Tusványoson.

A Blahalouisiana koncertjével kedd este megkezdődött a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismert nevén Tusványos.

2024. Július 24. 08:15, szerda | Helyi

Hidegfront záporral, zivatarral!

Egy hidegfront hatására fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják a napsütést.

2024. Július 24. 08:00, szerda | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.