Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2023. Március 14. 11:00, kedd | Helyi
Forrás: Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Egyre több a szabadtéri tűz!

 Egyre több a szabadtéri tűz!

A napokban egyre több szabadban keletkezett tűzhöz riasztják a tűzoltókat Nógrád vármegyében.

A napokban egyre több szabadban keletkezett tűzhöz riasztják a tűzoltókat Nógrád vármegyében is, amelyek oka általában kerti zöldhulladék-égetésre vezethető vissza. Március 1-je óta, vagyis a két tavaszi hét alatt vármegyénkben már 31 alkalommal keletkezett tűz a szabadban, a leégett terület pedig akkora, mint 40 futballpálya.

Ha valaki a saját kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni.

Nem minden önkormányzat engedi ezt. Ahol az önkormányzat nem alkotott erről rendeletet, ott tilos a zöldhulladék-égetés. Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos.

Tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot. Ha valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, az alábbiakra figyeljen:

A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.
Legyen oltóvíz a közelben.
Legyen kéznél egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet.
Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.
Csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani.

A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében a csikkeket gyűjtsük össze. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

Indexkép: Illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 09:00, szerda | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 24. 08:29, szerda | Helyi

Tusványos - Elkezdődött a koncertprogram a 33. Tusványoson.

A Blahalouisiana koncertjével kedd este megkezdődött a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismert nevén Tusványos.

2024. Július 24. 08:15, szerda | Helyi

Hidegfront záporral, zivatarral!

Egy hidegfront hatására fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják a napsütést.

2024. Július 24. 08:00, szerda | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.