Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Június 21. 03:00, szerda | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Zivatarok is jöhetnek a kánikulában!

Zivatarok is jöhetnek a kánikulában!

A napsütést már gyakrabban zavarhatják felhők, és elszórtan futó záporok, zivatarok is kialakulhatnak

Szerdán Az Északi-középhegységben és néhol az Alföldön egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt. A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalban 14 és 21, délután 31 és 37 fok között alakulhat a hőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően átmenetileg mérséklődhet a hőség.

Csütörtökön sok napsütésre számíthatunk, de északon, északkeleten és északnyugaton erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak a délutáni, kora esti órákban, viszont reggel néhol délen is előfordulhat egy-egy futó zápor. Nyugaton élénk lehet a délies szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani kell. A csúcshőmérséklet 31 és 38 fok között alakulhat.

Pénteken még sokfelé kitart a kánikula, 32 és 38 fok közé melegedhet a levegő, de egy közeledő hidegfront hatására nyugat-északnyugat felől egyre nagyobb területen fordulhatnak elő záporok, zivatarok, hevesebb viharok is lehetnek. Nyugat felől egyre többfelé fordul északnyugatira a feltámadó szél, a zivatarokat viharos lökések kísérhetik.

Szombaton a nyugati, északnyugati tájak kivételével még többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok. Az északi-északnyugati szelet főként a Dunántúlon és zivatarok környezetében kísérhetik erős, viharos széllökések. megszűnik a hőség, napközben 25-30 fokot mutathatnak a hőmérők.

Vasárnap naposabb időre van kilátás, csak elszórtan fordulhat elő futó zápor, esetleg zivatar. A szeles időben 24-30 fok valószínű.

Orvosmeteorológia

Szerdán tovább fokozódik a kánikula, így a szervezetünket érő hőterhelés.

Különösen a szívbetegeket és időseket viselheti meg a nagy meleg, szédülés, rosszullét, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet.

Alvászavarok is felléphetnek, tompábbak, dekoncentráltabbak lehetünk, csökkenhet a fizikai és szellemi munkavégző képesség, valamint fejfájás, migrén is előfordulhat az arra érzékenyebbek körében.

Fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye is.

Reggel viszonylag még többfelé friss lesz a levegő, érdemes ekkora időzíteni a szellőztetést.

10 és 16 óra között országszerte nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre! Lehetőleg kerüljük a cukros, az alkoholos és koffeines italokat.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék magas

Fenyőfélék alacsony
Csalánfélék magas
Lórom alacsony
Útifű közepes
Hárs alacsony
Kenderfélék nincs
Gombák közepes
Pázsitfűfélék és csalánfélék

Tart a pázsitfűfélék pollenszezonjának csúcsidőszaka, a következő napokban várhatóan tovább emelkedik a pollenterhelés.

A pázsitfűfélék és csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte a magas tartományban alakul.

Helyenként közepes szintet érhet el a hárs, a bálványfa, a fenyőfélék, a szelídgesztenye, a bodza, a ciprus- és tiszafafélék, illetve már a lórom és az útifű virágporának mennyisége is.

A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte alacsony-közepes szintet érhet el.

Fotó: Illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.