Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Hurrá, nyaralunk!

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

Van, aki autóval, és van, aki kerékpárral kel útra, hogy elérje az üdülése úti célját. A nyaralás előtt azonban nem árt felkészíteni önmagukat és a járműveket is az utazásra. Csokorba szedtük azokat a legfontosabb tudnivalókat, amiket utazásuk előtt mindenképpen jó, ha elolvasnak.Ne feledjék! Hosszabb utazás előtt célszerű mind a gépkocsink, mind a biciklink műszaki állapotát átvizsgáltatni. Kerékpárnál fontos, hogy meglegyenek a kötelező felszerelések, ezek működését ellenőrizni kell. Hosszú – akár többnapos – biciklitúra esetén a lámpákhoz pótelemeket, illetve pótprizmákat, szerelőkészletet is érdemes magunkkal vinni. A kerékpár gumiabroncsának átvizsgálása is fontos, kopott kerekekkel ne induljanak útnak! Ezen túl gondoskodni kell a megfelelő védőfelszerelésről, illetve láthatósági mellényről!

A személykocsik átvizsgálása – hosszabb utazások előtt – szintén nagyon fontos. A gumiabroncsok állapota, a fék megfelelő működése elengedhetetlen. Ne feledkezzenek meg az olajszint ellenőrzéséről, valamint a hűtő- és szélvédőmosó folyadék utántöltéséről sem! Hosszú út előtt, meleg nyári napokon készítsenek be alkoholmentes, hűtött italt, tájékozódjanak az érintett útszakasz forgalmáról, esetleges elterelésekről, útlezárásokról és a pihenőhelyekről! Legalább háromóránként tartsanak pihenőt! Ha gyermekük is az autóban utazik, és az életkora, valamint a testmagassága miatt szükséges, a biztonsága érdekében gyermekülésben szállítsák!

Aki gyalog indul túrázni, legyen előrelátó! Ha közutat is érint a túraútvonal, akkor a járdán, ha az nincs, úgy az útpadkán, ennek hiányában szorosan az úttest szélén, lakott területen lehetőleg, lakott területen kívül minden esetben a bal oldalon, a forgalommal szemben közlekedjen! Lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között viseljen fényvisszaverő eszközöket, illetve láthatósági mellényt!

Gyalogosok zárt csoportja az úttest menetirány szerinti jobb szélén közlekedhet. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a csoport bal oldalán, elöl, előre fehér vagy sárga fényt, hátra pedig piros vagy sárga fényt adó, a járművek vezetői által kellő távolságból észlelhető lámpát kell vinni.Mindenkinek biztonságos vakációt és balesetmentes nyaralást kíván a Nógrád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.

2024. Július 23. 08:26, kedd | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.