Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2023. Április 24. 01:21, hétfő | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ: VISKÁRDI PÉTER

Záporokkal, zivatarokkal indul a hét!

Záporokkal, zivatarokkal indul a hét!

Megnövekszik a felhőzet, és több hullámban sokfelé kell számítani esőre.

Hétfőre megnövekszik a felhőzet, és több hullámban sokfelé kell számítani esőre, záporokra, több tájegységünkön zivatarok is kialakulhatnak, néhol apró szemű jég is eshet. A változó irányú szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik, de zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulhatnak. Hajnalban 4 és 13, napközben 14 és 22 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet, viszont a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

Kedden is több tájegységünkön kialakulhat még eső, zápor, néhol esetleg zivatar, de már többfelé számíthatunk naposabb időszakokra is, északkeleten maradhat legtovább borongósabb az idő. Élénk, helyenként erős lesz az északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 12 és 20 fok között alakulhat, a borongósabb északkeleti tájakon maradhat hűvösebb az idő.

Szerdán napos-gomolyfelhős időre van kilátás, de keleten tartósabban felhős körzetek is lehetnek. Elszórtan záporok, néhol zivatarok még kialakulhatnak. Az élénk, erős északi-északnyugati szélben 12-17 fok közé melegedhet a levegő.

Csütörtökön is napos-gomolyfelhős időben lesz részünk, de számottevő csapadék már sehol sem valószínű. Helyenként élénk lehet az északi-északnyugati szél. Hajnalban a fagyzugos helyeken gyenge fagy előfordulhat. Napközben 12-18 fokra van kilátás. Pénteken már több felhő lehet felettünk, a délután második felében nyugaton, északnyugaton helyenként eső, zápor is kialakulhat. A Dunántúlon élénk lehet a délies szél. A maximumok 16 és 21 fok között alakulhatnak.

Orvosmeteorológia

Hétfőre hidegfront érkezik, de kezdetben keleten még gyenge melegfronti tünetek is jelentkezhetnek.

A hidegfrontra érzékenyek körében fejfájás, görcsös panaszok, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is előfordulhatnak.

A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is jelentkezhet.

A keleti tájakon a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében a nap első felében migrén, dekoncentráltság, fáradtság, bágyadtság, vagy akár szédülés, rosszullét is előfordulhat, majd délután már ott is a hidegfronti tünetek kerülhetnek előtérbe.

Nehéz nap vár a szívbetegekre és a keringési rendszer betegségeivel élőkre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Alacsony lesz a hő- és komfortérzetünk, a felhős idő lehangoltságot, kedvtelenséget okozhat.

Nő a megfázásveszély, ezért ajánlott a réteges öltözet.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Tiszafafélék alacsony
Kőris alacsony
Fűz közepes
Nyír közepes
Platán közepes

Tölgy alacsony
Pázsitfűfélék nincs
Gombák alacsony
Magas pollenterhelés

A meleg, alapvetően száraz időben a hétvégén magas volt a pollenterhelés.

Sok allergén növény virágpora megtalálható a levegőben.

A platán és nyír pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja közepes-magas, a fűzé jellemzően közepes tartományban alakul.

A gyertyán, a kőris, az eperfafélék, az ostorfa és a tölgy virágporának mennyisége alacsony-közepes szintet érhet el.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

Fotó: Viskárdi Péter ( Zápo utáni legelő.....) Köszönjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.