Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Augusztus 23. 06:00, szerda | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Záporok, zivatarok hűsíthetnek!!!

Záporok, zivatarok hűsíthetnek!!!

Fátyolos, gomolyfelhős idő várható, de egy gyenge hidegfront hatására már elszórt záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

Szerdán Északkeleten már hajnalban előfordulhat zápor, zivatar, délután pedig nyugaton is lehet záporos csapadék. A szél helyenként megélénkül, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. Hajnalban 16-23, délután 30-36 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön napos-gomolyfelhős időre van kilátás, legfeljebb az Északi-középhegység térségében és délkeleten alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. Mérsékelt, néhol élénk északkeleti, keleti szél fújhat. A csúcsértékek 29-35 fok között alakulnak.

Pénteken a gomolyfelhők mellett megnövekszik felettünk a fátyolfelhőzet, de számottevő csapadék nem várható. Legfeljebb északnyugatra sodródhat be egy-egy zápor, zivatar a délután folyamán. A déli-délnyugati szél északnyugaton átmenetileg megélénkülhet. Napközben a hőmérséklet 29-36 fokig emelkedhet.

Szombaton napközben még a hőség és a napsütés lesz az úr, fátyol- és gomolyfelhős lesz az ég. Északon, északnyugaton azonban késő délután és este záporok, zivatarok kialakulhatnak, köztük heves zivatarok is lehetnek. A Dunántúlon megélénkül a déli szél. A csúcshőmérséklet 30-36 fok között valószínű. Vasárnap egy heves zivatarokkal érkező hidegfront vethet véget a hőségnek.

Orvosmeteorológia

Szerdán gyenge hidegfront érkezik, melynek érdemi hatása nem lesz a hőségre.

A szervezetünkre viszont igen, a frontérzékenyeknél ugyanis fejfájás, görcsös panaszok jelentkezhetnek.

A kánikula továbbra sokaknál okozhat vérnyomás-ingadozást, keringési problémákat, migrént.

A front hatására kialakuló záporok, zivatarok környezetében nagyon fülledt lehet a levegő, ami rosszulléthez, nehézlégzéshez, az asztmások állapotának romlásához vezet.

Továbbra is általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság, tompaság, a meleg éjszakák miatt pedig az alvászavarok, és az álmatlanság is gyakori lesz.

10 és 16 óra között az UV-sugárzás erős, nagyon erős fokozatot ér el, ezért figyeljünk bőrünk fokozott védelmére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint a forró időben ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Csalánfélék magas
Útifű alacsony
Kenderfélék közepes
Libatopfélék alacsony
Üröm alacsony
Parlagfű magas
Gombák magas
Parlagfű és csalánfélék

A következő napokban a meleg idő miatt a pollenterhelés tovább erősödhet.

A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja magas-nagyon magas szintet érhet el, emiatt erősebb tünetek is jelentkezhetnek a parlagfűre allergiások körében.

A csalánfélék és a kenderfélék pollenjei magas szinten vannak jelen a levegőben.

Alacsony-közepes szintet érhet el az üröm pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja.

Az útifű és a libatopfélék pollenjei alacsony, esetenként közepes szinten lehetnek jelen.

A kültéri allergén gombák spóraszáma magas-nagyon magas szintet érhet el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 17:12, hétfő | Helyi

A legszerencsésebb repülőgépbaleset

41 éve,1983. 07. 23-án történt, a legszerencsésebbnek tartott repülőgépbaleset. Egy nagy utasszállító gép kényszerleszállást hajtott végre egy nézőkkel zsúfolt autóverseny helyszínén.

2024. Július 22. 11:00, hétfő | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 22. 08:15, hétfő | Helyi

Visszatér a meleg nyári idő.

Sok napsütés várható, a gomolyfelhőkből elszórtan nyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén fordulhat elő zápor, zivatar.

2024. Július 22. 06:12, hétfő | Helyi

Móra Ferenc

Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót.