Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Február 12. 08:01, hétfő | Helyi
Forrás: Sulyok Attiláné/web/zsuffa csaba

76 éve alapították meg a Kossuth-díjat

76 éve alapították meg a Kossuth-díjat

1948. február 13-án alapította az Országgyűlés a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Kossuth-díjat az 1848-as forradalom centenáriuma alkalmából.

Minden évben március 15-én adják át a legmagasabb művészeti-kulturális kitüntetést, a Kossuth-díjat.

Az első Kossuth-díjakat 1948. március 14-én adták át az ország legkiválóbb tudósainak, művészeinek, munkásainak, földműveseinek, akik hozzájárultak az ország újjáépítésének sikeréhez. Petőfi és Táncsics neve is szóba került, mégis Kossuth Lajos lett a kitüntetés névadója, akinek már egy évszázada töretlen volt a népszerűsége. 1948-ban a Parlament egyhangúlag szavazta meg, hogy róla nevezzék el a „magyar alkotó munka jutalmazására” alapított díjat.

Az első alkalommal kitüntetett 110 Kossuth-díjas között volt többek között

Bajor Gizi színésznő, Fejér Lipót matematikus, Déry Tibor és Füst Milán író, Szent-Györgyi Albert orvos, biokémikus, Öveges József fizikatanár, Kovács Margit keramikus, Lukács György filozófus, Molnár Erik történész és Somlay Artúr színész. Az alapítók a magyar kultúra és alkotótevékenység folyamatosságát is ki akarták fejezni, ezért posztumusz kitüntetést kapott József Attila költő, Bartók Béla zeneszerző és Derkovits Gyula festő.

A díjakhoz igen jelentős (adó- és illetékmentes) pénzösszeg is jár, ez kezdetben az első fokozatnál az akkori éves átlagfizetés háromszorosa volt, ma az éves átlagkereset ötszöröse.

Az idők során többször változott a díjjal járó juttatás nagysága. 1948-ban 20 ezer forintot kaptak a díjazottak és egy babérkoszorút megformázó jelvényt (összehasonlításképpen: 1948-ban egy vidéki házat öt-tízezer forint között már lehetett venni). 1955-ben 50 ezer, 1964-ben 100 ezer forintra emelték a húszezres induló összeget. 1976-1984 között 80 ezer forint lett a jutalom, ez aztán 1985-től a rendszerváltásig 200 ezer forintra nőtt.

A rendszerváltozás után a Kossuth- és Széchenyi-díjról szóló törvény kimondja, hogy a díjjal járó jutalom összege a bérből és a fizetésből élők előző évi – a Központi Statisztikai Hivatal által számított – országos szintű nettó nominál átlagkeresetének ötszöröse kell, hogy legyen.

A díj megosztva is adományozható közösen létrehozott alkotás esetén, ilyenkor a pénzdíj felét kapják a tagok (pl. az Illés együttes).

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃
ADJUNK minél többet, minél TÖBBEKNEK!
Csatlakozzon olvasóinkhoz! Reklám és politikamentesen adjuk a híreket -

InfoNógrád híroldal csoport
https://www.facebook.com/groups/infonograd
HÍROLDAL:
https://www.infonograd.hu
SPORTHÍREK:
https://www.facebook.com/groups/infongrad.sporthirek
AUTÓSOK SALGÓTARJÁNBAN:
https://www.facebook.com/groups/autosok.salgotarjanban
TikTok:
https://www.tiktok.com/@infonograd
Threads:
https://www.threads.net/@infonograd_hiroldal
Insta:
https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal
. . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.