Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Június 22. 06:00, csütörtök | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ:VARGA TAMÁS

Zápor, zivatar előfordulhat a hőségben!

Zápor, zivatar előfordulhat a hőségben!

Sok napsütésre számíthatunk, a gomolyfelhőkből többségében az északkeleti tájakon, majd néhol északnyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

Csütörtökön . A délies szél északnyugaton megélénkül. Kora reggel 16-22, délután 31-37 fokot mérhetünk.

Pénteken még sokfelé kitart a kánikula, 32 és 38 fok közé melegedhet a levegő, de egy közeledő hidegfront hatására délután nyugat-északnyugat felől egyre nagyobb területen fordulhatnak elő záporok, zivatarok, majd hevesebb viharok. Nyugat felől egyre többfelé fordul északnyugatira a feltámadó szél, a zivatarokat viharos lökések kísérhetik.

Szombaton a kezdetben felhősebb keleti tájakon még előfordulhatnak záporok, majd délután ott is csökken a felhőzet, és a hétvége nagy részében az ország nagy részén napos idő várható. Mérséklődik a hőség, délutánonként 25-30 fok valószínű. Szombaton még többfelé szeles lesz az idő,

Vasárnap már csak helyenként támad fel az északias szél.

Hétfőn sok napsütés várható, napközben kevés futó zápor és egy-egy zivatar alakulhat ki. A Dunántúl északi felén feltámadhat a délnyugati szél. Pár fokkal emelkednek a csúcsértékek, 28-33 fok várható.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön fokozódik a kánikula, így a szervezetünket érő hőterhelés.

Különösen a szívbetegeket és időseket viselheti meg a nagy meleg, szédülés, rosszullét, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet.

Alvászavarok felléphetnek, tompábbak, dekoncentráltabbak lehetünk, csökkenhet a fizikai és szellemi munkavégző képesség, valamint fejfájás, migrén előfordulhat az arra érzékenyebbek körében.

Fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye.

Reggel viszonylag még többfelé friss lesz a levegő, érdemes ekkora időzíteni a szellőztetést.

10 és 16 óra között országszerte nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre! Lehetőleg kerüljük a cukros, az alkoholos és koffeines italokat.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék magas

Fenyőfélék alacsony
Csalánfélék magas
Lórom alacsony
Útifű közepes
Hárs alacsony
Kenderfélék nincs
Gombák közepes
Pázsitfűfélék és csalánfélék

Tart a pázsitfűfélék pollenszezonjának csúcsidőszaka, a következő napokban várhatóan tovább emelkedik a pollenterhelés.

A pázsitfűfélék és csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte a magas tartományban alakul.

Helyenként közepes szintet érhet el a hárs, a bálványfa, a fenyőfélék, a szelídgesztenye, a bodza, a ciprus- és tiszafafélék, illetve már a lórom és az útifű virágporának mennyisége is.

A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte alacsony-közepes szintet érhet el.

Fotó: Varga Tamás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.