Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2015. Március 30. 09:13, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Villái, szeretői voltak a leváltott kínai kémfőnöknek

Villái, szeretői voltak a leváltott kínai kémfőnöknek

Hat villája, hat szeretője és két törvénytelen gyereke volt a kínai állambiztonsági tárca nemrégiben lebukott miniszterhelyettesének, Ma Csiennek - hozta nyilvánosságra legfrissebb számában a Cajhszin pénzügyi-gazdasági magazin.

A kínai titkosszolgálatok magas rangú vezetőjét, a kémelhárítás főnökét korrupció és hatalommal visszaélés gyanújával vették őrizetbe még az év elején. Azóta társadalmi megbízatásaitól, egyéb közfunkcióitól is megfosztották. A Cajhszin cikke szerint az 59 éves férfi igen kedvelte a fényűzést, és az is kiderült, hogy két szeretője az állambiztonság szervezetében dolgozott.
Az eddigi nyomozás megállapította, hogy Ma aktív segítséget nyújtott Kína egyik leggazdagabb emberének, Kuo Ven-kujnak az üzleti vállalkozásaihoz, elősegítette számára vállalatok felvásárlását, illetve fúzióit. Ezen kívül az ingatlanfejlesztő, dollármilliárdos, aki a pekingi Madárfészek stadion melletti, sárkány alakú szállodakomplexum építtetője is, Ma közreműködésével igyekezett megszabadulni vetélytársaitól. Az üzletember az ellene indított nyomozás elől külföldre menekült.
Ma Csien több mint harminc évet töltött a titkosszolgálatoknál, és 2006-ban kapta meg a miniszterhelyettesi posztot. A Cajhszin úgy tudja, az ügyben már további két, az állambiztonsági szolgálatnál dolgozó vezetőt is elmozdítottak állásából, és nyomoznak ellenük. A pekingi hivatal vezetőjét, Liang Kót február közepén szintén leváltották. Ma testvére - aki egy pénzintézet vezérigazgató-helyettese - és titkára ellen ugyancsak vizsgálat indult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 07:31, csütörtök | Külföld

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését Joe Biden

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett szerdai beszédében.

2024. Július 24. 19:43, szerda | Külföld

Légikatasztrófa Nepálban

a lezuhant repülőgépen 18 utas halt meg. A Saurya Airlines belföldi járata felszállás közben lecsúszott a kifutópályáról és a földbe csapódott.

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.