Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2024. Július 24. 19:43, szerda | Helyi
Forrás: AFP/life/web/zsuffa csaba

Légikatasztrófa Nepálban

Légikatasztrófa Nepálban

a lezuhant repülőgépen 18 utas halt meg. A Saurya Airlines belföldi járata felszállás közben lecsúszott a kifutópályáról és a földbe csapódott.

A repülőtér megerősítette, hogy a lezuhant repülőgép fedélzetén utazó 19 emberből 18-meghalt.

A nepáli polgári légiközlekedési hatóság sajtóközleménye szerint a Saurya Airlines gépe 11:11-kor szállt fel Katmanduból, és Pokhara üdülővárosba tartott. A repülőgép már felszállt és jobbra fordult, amikor a repülőtér keleti részén lezuhant, áll a közleményben.

A lezuhant repülőgépen 19-en utaztak, a balesetben 18 utas meghalt. A rendőrség szerint minden holttestet kiemeltek a roncsok közül. Úgy tudni, hogy a pilóta túlélte, és sérülésekkel kezelik, nincs életveszélyben.

A lezuhant repülőgépen 19-en utaztak, a katasztrófát csak a pilóta élte túl. Forrás: AFP

A lezuhant repülőgép megcsúszott
A repülőgép a belföldi Saurya légitársaságé volt, és Katmanduból tartott Pokhara üdülővárosba - közölte a Nepál Televízió. A gép megcsúszásának oka egyelőre nem tisztázott. A fedélzeten tartózkodó 19 fő mindegyike a műszaki személyzethez tartozott, kereskedelmi utasok nem voltak a repülőgépen.

A Tribhuvan nemzetközi repülőteret lezárták, a helyszínen mentőcsapatok dolgoznak. A repülőgép roncsai szétszóródtak egy árokban, a nepáli fővárost kiszolgáló repülőtér egyik melléképülete lángolt. A tüzet azóta sikerült megfékezni. Jelenleg is folyik a keresés, félő, hogy a földön tartózkodók között is találnak sérülteket vagy halottakat.

Bár Katmanduban monszuneső van, a baleset idején épp nem esett. A látótávolság azonban alacsony volt a fővárosban. A repülőgép-szerencsétlenség okai egyelőre tisztázatlanok, a vizsgálatokat megkezdték.

Tavaly januárban is történt egy repülőgép-szerencsétlenség Nepálban. A Yeti Airlines ATR 72-es járatának katasztrófájában legalább 68-an meghaltak. A gép fedélzetén akkor nemcsak személyzet utazott, a repülőgépen 57 nepáli, 5 indiai, 4 orosz, 2 dél-koreai, illetve 1-1 argentin, ír, ausztrál és francia állampolgár tartózkodott a katasztrófa idején. A lezuhant repülőgépen utazók a szerencsétlenség előtt vidáman videózták magukat: a klip elején még mosolygó utasok és a Yeti Airlines logója látható, majd a kamera hirtelen rázkódni kezd, miközben a fedélzeten utazók kiabálása hallatszik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 19:20, szerda | Helyi

Vízipók-csodapók

Elhunyt a Vízipók-csodapók alkotója, Kertész György. Kilencvenhét éves korában elhunyt az egyik legkedveltebb magyar rajzfilm-sorozat írója. A Vízipók-csodapók alkotójának halálát fia jelentette be közösségi oldalán.

2024. Július 24. 16:50, szerda | Helyi

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: legördült a zalaegerszegi gyártósorról a honvédség első magyar gyártású Lynx KF-41 gyalogsági harcjár

Legördült a zalaegerszegi gyártósorról a Magyar Honvédség első magyarországi gyártású Lynx KF-41 gyalogsági harcjárműve jelentette be a honvédelmi miniszter szerdán Zalaegerszegen, a Rheinmetall gyárában tartott rendezvényen.

2024. Július 24. 15:00, szerda | Helyi

Megemlékezés és emlékérem átadás.

Ünnepi állománygyűlés keretében adták át a néhai rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes tiszteletére alapított emlékérmet.

2024. Július 24. 14:00, szerda | Helyi

Tusványos - Azbej Tristan: korunk legnagyobb emberi jogi válsága a keresztényüldözés.

Korunk legnagyobb emberi jogi válságának nevezte a keresztényüldözést Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.