Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Február 19. 04:04, hétfő | Helyi
Forrás: index/web/zsuffa csaba

Felfalja a kisebb univerzumokat a világegyetem? Új megvilágításba helyezi az ősrobbanást és az utána következő eseményeket

Felfalja a kisebb univerzumokat a világegyetem? Új megvilágításba helyezi az ősrobbanást és az utána következő eseményeket

a Dániából érkező új elmélet. A világegyetem a keletkezése óta tágul és legfrissebb tudásunk alapján a tágulás folyamatosan gyorsul. A kozmológiának jelenleg nincs összefüggő magyarázata arra, hogy ez miért történik így.

A kurrens elméletek szerint a tágulást a sötét energia okozza. Ez az energia azért sötét, mert szinte semmit sem tudunk róla, így az ajtó továbbra is nyitva áll az alternatív elméletek előtt.

Ilyen teóriával álltak elő a Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézetének és a Tokiói Műszaki Egyetemnek a munkatársai a Journal of Cosmology and Astroparticle Physics által közölt dolgozatukban: eszerint a világegyetem folytonos puffadásának oka, hogy folyamatosan újszülött párhuzamos világegyetemeket olvaszt magába.

A megállapításunk, hogy a világegyetem gyorsuló tágulását okozó sötét energiára létezhet egy egyszerű intuitív magyarázat, az úgynevezett bébiuniverzumokkal való összeolvadás, és ez a modell jobban illeszkedik az adatokhoz, mint a standard modell – magyarázza a cikk szerzője, Jan Ambjørn fizikus.

A kozmosz történetének egyik különös fejezete volt az úgynevezett felfúvódás, ami rögtön az ősrobbanást követte. Mindez a másodperc ezermilliomod részének milliomodrészéig tartott, de ez az irgalmatlanul rövid idő elég volt hozzá, hogy a világegyetem egy végtelenül kicsi pontból futball-labda méretűvé növekedjen.

Ezzel az elmélettel van pár gond, a felfúvódást okozó hajtóerőt és annak elvágólagos végét egy hipotetikus mezővel magyarázták, miközben az egész esemény után maradt, kozmikus mikrohullámú háttérsugárzásból levezetett igazolás is komoly vitákat váltott ki.

Az új tanulmány szerint a felfúvódás során lényegében annyi történt, hogy a világegyetemünk egy öregebb és nagyobb univerzummal ütközött, majd beleolvadt.

Mivel jelenleg nem rendelkezünk részletes leírással a beolvadás folyamatáról, így nehéz megítélni, hogy ez a forgatókönyv megoldja-e azokat a problémákat, amelyeket a felfúvódás volt hivatott megoldani, viszont ennek a forgatókönyvnek érdekes aspektusa, hogy a megvalósulásához nem szükséges felfúvódást okozó mező.

Jusijuki Watabiki, a Tokiói Műszaki Egyetem fizikusa elmondta, hogy a James Webb űrteleszkóp és az európai Euclid űrteleszkóp adatai alapján hamarosan eldőlhet, melyik modell írja le a legjobban a világegyetem tágulását.

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE oldalai:

Ha tetszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

InfoNógrád híroldal csoport - Csatlakozzon olvasóinkhoz!
https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:15, szombat | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárjára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák