Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Március 26. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd

Vigyázzunk a védett növényekre!

Vigyázzunk a védett növényekre!

Megyénkben a tavasz beköszöntével különféle védett és fokozottan védett növények jelennek meg a természetben.

Az idő javulásával egyre többen választják kikapcsolódásként az erdőkben, mezőkben való túrázást, melynek során védett és fokozottan védett növényeket is találhatnak. E növények szépsége csábító lehet arra, hogy azokat áttelepítési céllal a földből kiemelve kertünkbe szállítsuk, esetleg azokat leszedjük, esetleg értékesítési vagy saját célra felhasználjuk.
A jelenleg hatályban lévő jogszabályok szerint a védett növények, mint például a leánykökörcsin, a hóvirág a tavaszi hérics, a tavaszi kankalin, a bíboros kosbor, a fekete kökörcsin és a magyar kikerics, illetőleg a fokozottan védett növények, mint a rozsdás- és gyapjas gyűszűvirág, Szent István-szegfű, bánáti bazsarózsa, homoki kikerics stb., melyek eszmei értéke 2.000 Ft-tól 250.000 Ft-ig is terjedhet.
Ha a környező mezőn vagy erdőkben bármilyen növényre bukkannak, azokban ajánlatos csupán gyönyörködni, illetve fényképezni, mivel a védett növények megszerzése, azzal való kereskedés és annak megkárosítása, vagy elpusztítása bűncselekmény, mely akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.
A rendőrség kérése, hogy fokozottan óvják, védjék környezetünk értékeit, hogy azokban a következő generációk is örömüket
lelhessék.

Címkék: védett növények

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

A közgyűlés előtt számolt be Nógrád vármegye rendőrfőkapitánya.

A beszámolót egyhangúlag elfogadta a képviselőtestület.

2024. Április 25. 08:44, csütörtök | Helyi

Kétnapos állásbörze a Corvinus Egyetemen.

Kétnapos a Corvinus Egyetem idei karrierexpója, ahol több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni szerdán és csütörtökön.