Városlista
2023. szeptember 22, péntek - Móric

Hírek

2012. Március 26. 00:00, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd

Vigyázzunk a védett növényekre!

Vigyázzunk a védett növényekre!

Megyénkben a tavasz beköszöntével különféle védett és fokozottan védett növények jelennek meg a természetben.

Az idő javulásával egyre többen választják kikapcsolódásként az erdőkben, mezőkben való túrázást, melynek során védett és fokozottan védett növényeket is találhatnak. E növények szépsége csábító lehet arra, hogy azokat áttelepítési céllal a földből kiemelve kertünkbe szállítsuk, esetleg azokat leszedjük, esetleg értékesítési vagy saját célra felhasználjuk.
A jelenleg hatályban lévő jogszabályok szerint a védett növények, mint például a leánykökörcsin, a hóvirág a tavaszi hérics, a tavaszi kankalin, a bíboros kosbor, a fekete kökörcsin és a magyar kikerics, illetőleg a fokozottan védett növények, mint a rozsdás- és gyapjas gyűszűvirág, Szent István-szegfű, bánáti bazsarózsa, homoki kikerics stb., melyek eszmei értéke 2.000 Ft-tól 250.000 Ft-ig is terjedhet.
Ha a környező mezőn vagy erdőkben bármilyen növényre bukkannak, azokban ajánlatos csupán gyönyörködni, illetve fényképezni, mivel a védett növények megszerzése, azzal való kereskedés és annak megkárosítása, vagy elpusztítása bűncselekmény, mely akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.
A rendőrség kérése, hogy fokozottan óvják, védjék környezetünk értékeit, hogy azokban a következő generációk is örömüket
lelhessék.

Címkék: védett növények

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 21. 15:00, csütörtök | Helyi

Digitális automata központi ütközővel felszerelt vonatot mutatott be a Rail Cargo Hungaria Zrt.

Hat európai országot érintő tesztkörút keretében digitális automata központi ütközővel (DAC) felszerelt vonat érkezett Magyarországra - közölte a Rail Cargo Hungaria Zrt.

2023. Szeptember 21. 10:08, csütörtök | Helyi

Húszezer laptopot szállít a Delta Systems iskoláknak!

Két ütemben mintegy négymilliárd forint értékben 10-10 ezer laptopot szállít a Delta Technologies 100 százalékos leányvállalata, a Delta Systems Kft. budapesti, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy és Baranya vármegyei köznevelés.

2023. Szeptember 21. 09:00, csütörtök | Helyi

Kerékpártúra Kopcsányi Ottó emlékére.

A többdiplomás pedagógus, Kopcsányi Ottó 2008. tól haláláig, 2019. április 5-ig irányította igazgatóként a Szondi életét, az iskola ezen időszakban több fejlesztéssel, korszerűsítéssel alapozta meg a szakképzés modernizációját, a

2023. Szeptember 21. 07:00, csütörtök | Helyi

Melegszik az idő!

Reggelre többségében az északi, északkeleti tájakon párássá, ködössé válhat a levegő, a Dunántúlon pedig helyenként előfordulhat gyenge eső, zápor.