Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2012. Július 29. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Varga Mihály: a kormány nem akar vagyonadót bevezetni

Varga Mihály: a kormány nem akar vagyonadót bevezetni

A lakosság többsége szerint szükség van az IMF-megállapodásra, ez késő ősszel be is következhet Varga Mihály miniszter szerint. A kormány az ingatlanadót nem vezeti be, az egykulcsos adóhoz az IMF türelmét kéri, az MNB megadóztatásával járó tranzakciós adót viszont átalakítják, ha erre szükség van.

A kormány nem akar vagyonadót bevezetni, nem kíván változtatni az egykulcsos adón, viszont esetleg tudna engedni a jegybankot terhelő tranzakciós illetékből, ha ettől függne a nemzetközi szervezetekkel folyó tárgyalások sikeres kimenetele, de ehhez meg kell várni az Európai Bizottság álláspontját – ezt mondta Varga Mihály, az IMF-EU tárgyalásokat vezető miniszter az ATV-ben, amelyről az origo.hu számolt be.

Péntek reggel Orbán Viktor kormányfő is engedékenyebbnek mutatkozott a sárgacsekk-adó ügyében. Azt mondta, nem engednek annak céljából, a munkahelyvédelmi akciótervből, de az adó formáját megváltoztathatják. Varga Mihály szerint az egykulcsos adóval kapcsolatban azt kérte a kormány, hogy várják meg legalább 2013 első félévét, és akkor vizsgálják meg a működését. A jövő évben működik ugyanis először tisztán a 16 százalékos adóra épülő rendszer, minden kompenzáció nélkül. Azt is mondta, a vagyon-, illetve az ingatlanadó önkormányzati szinten már egyes településéken működik. Az IMF-EU-delegáció által felvetett további problémák közül a miniszter kiemelte a tömegközlekedést, amelynek kevesebb pénzből kellene jobban, hatékonyan működnie.

A hiányról annyit mondott, a kormány szerint valós, hogy jövőre 2,2-3 százalék között alakuljon, olyannyira, hogy intézkedésekkel elérhető az alsó határ is. Az IMF viszont 3 százalék felett valószínűsíti az államháztartás 2013. évi hiányát. A miniszter beszélt arról is, hogy szeptemberben a kormány mozgásterét kell egyeztetni - ennek érdekében a kormány augusztus második felében intézkedéseket fog hozni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 12:17, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is

2024. Május 21. 10:02, kedd | Belföld

Éjfélkor jár le az szja jóváhagyásának határideje

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Május 21. 06:00, kedd | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - Őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát

Segítségnyújtás elmulasztása miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát hétfőn - közölte a rendőrség a police.hu-n.