Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Június 25. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: SZENT JÓZSEF PLÉBÁNIA

Varga Lajos segédpüspök atya megáldotta a felújított Szent József templomot...

Varga Lajos segédpüspök atya megáldotta a felújított Szent József templomot...

„Hol szeretet és egyetértés ott az Isten“ – engedje meg a kedves olvasó, hogy ezzel kezdjem kedves beszámolómat a június 25-i vasárnapi szentmiséről a salgótarjáni Szent József templomból.

Dr. Varga Lajos segédpüspök úr vendéglátogatása nem volt ok nélkül, hiszen hatalmas, katartikus élmény részese lehettünk. Miben volt rendkívüli ez a vasárnapi mise? A Szent József templom renoválása, felújítása lezárult, Szent Péter és Szent Pál szobrai, melyek a templomunk homlokzatát ékesítik megáldásra kerültek. András atya (Varga András salgótarjáni esperes plébános) felelősségteljes munkája nem csupán a lélek gondozására, hanem az épület, templomunk szerkezeti és állagmegóvási intézkedéseire is kiterjedt. Lezárult egy nem csupán fizikai megpróbáltatásokkal teli építési munka. Mindez az isteni szeretetünk jegyében. Hiszen, ha szeretetben és egyetértésben élünk, szeretetünk részévé válik a gondoskodás. A vasárnapi mise különlegességét és egyediségét az a gondoskodás adta, hogy a Váci Egyházmegye segédpüspöke, általános helynöke Dr. Varga Lajos megáldotta a Modern Városok programja keretén belül megújuló templomunkat. Az áldással hálát adtunk Istennek és köszönetünket fejeztük ki a Magyarország Kormányának, aki lehetővé tette ezt a nagyméretű felújítást.

Az áldás vagy benedictio a boldogságot, jólétet és gyarapodást előidéző cselekmény. Ez az isteni kegyelem kívánása templomunkra. A katolikus egyházi értelmezés szerint pedig az az ima, mellyel a püspök vagy pap az egyház nevében kéri Isten kegyelmét a megáldott személyre, élőlényre vagy tárgyra. Az áldás lehet kérő és szentelő, mely utóbbit rendszerint csak püspökök adják. Főtisztelendő segédpüspök úr gondoskodóan és nagy szeretetben képviselte a váci püspökséget és ezzel szentelő áldásban volt részünk nekünk és templomunknak.

A zene érzékletessé és felemelővé tette a szertartást: „Minket Krisztus szeretete gyűjtött egybe“ – szólt a somoskőujfalui Gyertyaláng kórus Molnar Marianna vezetésével és meghívott énekesekkel. Tóth Tibor Szlovákiából érkezett és ezzel egyben az országhatáron át is érzékeltette az együtt és összetartozást. Orosz Gábor kántor meghívására Matuz Csilla orgonaművész gazdagította a szertartás programját. Matuz Csilla felemelő bejövő, valamint a misezáró dallama egy gyönyörű keretet adott az ünnepségnek. Ez az egyházzenei élmény és szertartás, aminek részesei lehettünk örök emléket ad a résztvevőknek. Azonban meg is erősít abban, hogy közösen nagyra és sokra vagyunk képesek. A kohézió erőt a szeretet adja. A keresztényi szeretet pedig az élet és erkölcs mérföldköve.

Dr. Varga Lajos segédpüspök beszédében kifejtette, hogy egykoron milyen mértékű támogatást kapott az egyház, hisz a keresztényi szeretet az élet meghatározó, fontos eleme. Ma nincs keresztényüldözés, azonban az élet alapfontosságú értékeit nem szabad figyelmen kívül helyezni. A szeretet kell, hogy életünkben jelen legyen. Hiánya pótolhatatlan fizikai, lelki sérüléseket okozhat. András atya a mise végeztével, agapéra invitált. Maga az agapé is a szeretet egyik formája. A szó maga (agapé) görög eredetű, jelentése: szeretet, vendégség. Az első keresztények közös étkezéseit jelentette, melyeket az egyházközséget (gyülekezetet) összekötő szeretet kinyilvánítására és megélésére tartottak, és az eucharisztia vételével fejeződtek be (vagy kezdődtek). A feltétel nélküli szeretet agapé felhívása még inkább ösztönző erővel hatott ránk, hiszen mindaz, amit a vasárnapi szentmise alkalmával kaptunk egy megerősítés számunkra.

S ne feledjüK:

„Őseink templomot építettek, hogy a lélek Istennel találkozva békességre leljen, megpihenjen és felüdüljön.
Köszönet őseinknek.
Eleink az rájuk bízott örökséget megőrizték és bővítették, mert a hívek száma növekedett. Köszönet eleinknek.
S most a XXI. század elején a mi feladatunk volt, hogy őseink és eleink munkáját megbecsülve, felújítsuk az Isten házát és annak környezetét, hogy az emberek otthonra találjanak, ebben a békétlen világban s szívük tisztaságával mondhassák:
„Örvendeztem, amikor azt mondták nekem: „Az Úr házába megyünk!” Zsolt 122,1

A legközelebbi templom megáldás Salgóbányán lesz 2023. augusztus 20-án 11.30-kor. A templom megáldását Méthé György érsekvadkerti esperes-plébános, kanonok végzi majd. Szeretettel várjuk a kedves testvéreket erre az eseményre is.

Molnár Mónika

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.