Városlista
2023. február 3, péntek - Balázs

Hírek

2022. Március 21. 10:23, hétfő | Helyi
Forrás: police

Vádemelési javaslat az unokázós csalók ellen

Vádemelési javaslat az unokázós csalók ellen

A két férfi és két nő több tucat idős asszonyt ejtett tévedésbe és csalt ki tőlük közel 15 millió forintot.

A Rétsági Rendőrkapitányság csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást egy 28 éves budapesti és egy 25 éves budakalászi nő ellen, csalás bűntett és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétség miatt egy 31 éves adonyi férfi ellen, valamint pénzmosás bűntett miatt miatt egy 73 éves budapesti nő ellen.

A nyomozás adatai alapján a 28 éves L. József a közösségi média felületén ismerkedett meg a 31 éves adonyi férfival, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson neki és társainak az úgynevezett unokázós csalások elkövetésében. 2021 májusában és június elején Pest, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyei – a bűncselekmény felismerésére, vagy elhárítására korlátozottan képes – több tucat idős hölgyet hívtak fel, amelynek során a hívó magát a sértett unokájának, gyermekének adta ki. Állításuk szerint a rendőrök náluk kábítószert találtak, amennyiben nem adnak részükre pénzt, úgy börtönbe kerülnek. Ennek elkerülése végett a pénzért egy ügyvédet küldenek.

Az adonyi lakos feladata az volt, hogy a telefonon kapott instrukciók alapján a meghatározott címekre elmenjen, és magát ügyvédnek kiadva az ott lakó idős nőktől a megtakarításaikat átvegye. Egyes esetekben a sértettek arany ékszereiket, bankkártyájukat – a PIN-kóddal együtt – bocsátották az ügyvédnek hitt csaló rendelkezésére.

A megalapozott gyanú szerint a 31 éves férfi 2021. június 4-én a 25 éves budakalászi nővel együtt keresett fel egy idős nőt diósjenői otthonában, ahol a nőt tévedésbe ejtették és 460 000 forint készpénzzel távoztak.

Az elvett értékeket a férfi – az L. József által megjelölt személynek – 73 éves S. Margitnak adta át, amelyből a nő esetenként 10% vagy 20%-ot visszaadott részére.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Rétsági Rendőrkapitányság nyomozói országos koordináció keretében a Cserhát Mélységi Ellenőrzési Közterületi Támogató Alosztályával együttműködve 2021. június 11-én 15 óra 25 perckor egy budakalászi bevásárló központban elfogták a 31 éves adonyi férfit és a 24 éves budakalászi nőt. A széleskörű adatgyűjtés eredményeként a nyomozók azonosították és pár hónap múlva elfogták az elkövetők két másik társát, a 28 éves férfit és a 73 éves nőt.

A rendőrök a vagyonvisszaszerzés keretében nagy összegű készpénzt, gépjárművet és egyéb vagyontárgyakat is lefoglaltak.

A Rétsági Rendőrkapitányság a nyomozás vizsgálati szakaszában a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és a keletkezett iratokat a Balassagyarmati Járási Ügyészségnek megküldte.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Január 03. 14:11, kedd | Helyi

Autóbaleset és több tűzeset hétfőn

Összeütközött két személyautó hétfő délután Salgótarjánban, a Salgó úton. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói áramtalanították a járműveket. A balesetben két ember volt érintett, egyiküket kórházba szállították a mentőszolg

2023. Január 03. 13:58, kedd | Helyi

Átvették a támogatásokat a Nógrád megyei önkéntesek

Decemberben az ország valamennyi, 2022-ben pályázatot benyújtott önkormányzati tűzoltó-parancsnoksága és önkéntes tűzoltó egyesülete átveszi a központi költségvetésből elnyert támogatást. Ennek egy része pénzbeli, más része term

2023. Január 03. 12:27, kedd | Helyi

Pizzázni indultak, rendőrségen kötöttek ki

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság kábítószer birtoklása vétség miatt indított eljárást egy 20 és egy 19 éves bárnai lakos ellen.

2023. Január 02. 10:50, hétfő | Helyi

4 NAP – 8 BALESET

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt négy napon nyolc közúti közlekedési baleset történt.