Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Július 12. 02:45, szerda | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ:SZEBERÉNYI MIKLÓS

Újabb front közelít, heves zivatarok is lehetnek!

Újabb front közelít, heves zivatarok is lehetnek!

Tetőzik a kánikula, napközben 32 és 37 fok közé melegszik a levegő.

Szerdán A napsütés mellett már erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és késő délután, este többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok. Hevesebb viharok is lehetnek felhőszakadás, jégeső kíséretében. Erre a Dunántúl északi felén mutatkozik a legnagyobb esély. A déli-délnyugati szél sokfelé megélénkül, zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek.

Csütörtökön egy hidegfront érkezik feltámadó északnyugati széllel, többfelé záporokkal, zivatarokkal. Jégesővel, felhőszakadással, viharos széllökéssel kísért heves zivatarok ekkor is kialakulhatnak. Az északnyugati szél többfelé feltámad. Nagy lehet a kontraszt, 26 és 36 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet, délen lehet a legmelegebb.

Péntekre országszerte mérséklődhet pár fokkal a hőség, de ez csak átmenetinek tűnik. Az ország nagy részén napos idő várható, csak néhol északon fordulhat elő egy-egy zápor, esetleg zivatar. A mérsékelt szélben 28-33 fok közötti csúcshőmérsékletekre van kilátás.

Hétvégén a napsütésé lesz a főszerep, csak kevés felhő lesz felettünk. Csapadék nem várható, legfeljebb egy-egy gyenge zápor, zivatar lehet. Erőteljes melegedés kezdődik, szombaton 30-35, vasárnap pedig már 32-37 fok közé emelkedik a hőmérséklet. A mérsékelt déli, délkeleti szelet a Dunántúlon kísérhetik élénk, erős lökések.

Orvosmeteorológia

Szerdán egy hidegfront közelít meg bennünket, de napközben még forró nyári időre, kánikulára kell készülni.

Sokaknál alakulhat ki fáradtság, fejfájás, migrén, fáradtság, dekoncentráltság.

A melegebb éjszakák miatt alvászavarok, álmatlanság is felléphet.

Az idősek és szívbetegek különösen veszélyeztetettek, akiknél a hőség miatt nagyobb eséllyel jelentkezhet vérnyomás-ingadozás, rosszullét, keringési problémák.

Csökkenhet a szellemi és fizikai munkavégző képesség, lehetőleg kerüljük a nehéz fizikai megterhelést.

Zivatarok környezetében fülledtebbé válik a levegő, ami nehézlégzést, légszomjat idézhet elő, egyúttal az asztmások állapota is romolhat.

10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről, illetve ebben az időszakban lehetőleg kerüljük a direkt napfényt.

Mindenkit fokozottan fenyeget a napszúrás és hőguta veszélye.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék közepes

Fenyőfélék alacsony
Csalánfélék magas
Lórom alacsony
Útifű alacsony
Hárs alacsony
Kenderfélék alacsony
Gombák magas
Csalánfélék és pázsitfűfélék

A következő napokban a pollenterhelés erősödésére számíthatunk.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte a magas, a pázsitfűféléké a közepes-magas tartományban alakulhat.

Alacsony-közepes szinten lehet jelen az útifű és a kenderfélék virágporának mennyisége.

A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte magas-nagyon magas szintet érhet el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.

2024. Július 23. 08:26, kedd | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.